FILOSOFIA TEXTOS

Páginas: 7 (1508 palabras) Publicado: 16 de enero de 2014
ACTIVITATS FILOSOFIA
1.Tema i tesi de cada un dels textos
TEXT 1
Tema: La maièutica
Tesi: Utilitat de l’art de la maièutica
Resum del text:
En aquest text Plató explica el seu art de la maièutica, el compara amb el de les llevadores aportant que aquest és per els dones, mentre que l’art de la maièutica és per homes. Aquest art afecta a les ànimes gràvides però no els cossos. El mésimportant d’aquest, és la capacitat de descobrir si les ànimes dels joves són pures, verdaderes, és a dir, sense cap mentida ni malícia. Plató afirma “D’una banda interrogo els altres, però de l’altra no responc res a cap qüestió, perquè no tinc res savi per dir, són retrets vertaders”, en aquesta frase es veu reflectit la maièutica, ja que vol que la persona a qui interroga arribi a les seves pròpiesconclusions, no gràcies al coneixement sinó el que sap interiorment.
TEXT 2
Tema: Jovent
Tesi: Els atenesos milloren el jovent, en canvi Sòcrates no
Resum del text:
Aquest text Plató ens mostra un diàleg entre Sòcrates i Melet. En ell parla de què fa que els jovents siguin millors. Melet defensa la idea de que qui mostra millores en els joves són les lleis que se’ls proposa. Creu que elsjutges, els membres del consell i els que assisteixen a l’assemblea, és a dir, la justícia és capaç d’obtenir millores en els joves. Sòcrates arriba a la conclusió que tots els atenesos obtenen unes millores en el joves menys ell.


TEXT 3
Tema: Intel·lectualisme moral
Tesi: Els homes intel·ligents no fan coses dolentes, perquè és símbol d’ignorància
Resum del text:
En aquest text Plató fareferència a l’intel·lectualisme moral i tot el que aquest comporta. Defensa que si algú s’adona que pot fer una cosa millor de la que te pensada, acabarà escollint aquesta cosa millor ja que deixar-se vèncer és igual a ignorància i vèncer-se a si mateix és saviesa. Però també, és ignorància tenir una opinió equivocada i falsa d’allò que tu creus que és el millor.
Acaba qüestionant-se el fet de queen la natura de l’home es tendeix a anar cap al bé i no cap al mal, i si s’escull el camí del mal segurament serà el més petit i no el més gran.

TEXT 4
Tema: Decadència de Sòcrates
Tesi: És una crítica a la decadència de Sòcrates
Resum del text:
En aquest text Nietzsche critica a Sòcrates, creu que va a menys. Menciona que Sòcrates sempre ha set una persona molt decadent i això ho demostrano només el seu desordre en els instints, sinó també que posava les coses sobre les altres de tot allò que era lògic. Creu que Sòcrates tot ho exagera, és com si fes una caricatura dels seus coneixements, creu que no sabia el que parlava, que no ho entenia i no sabia informa’t bé. Posa en dubte també l’equació socràtica raó = virtut = felicitat, qualificant-la d’extravagant. Per acabar, diu que lamillor manera d’arribar a la felicitat és deixar de lluitar contra els instints.

2.Informa’t sobre les següents formes d’argumentació: argumentació ad hominem i argumentació per reducció a l’absurd. Hi ha cap text que faci servir aquest tipus d’argumentació.
Ad hominem:
L’argument ad hominem “contra l’home” és un tipus de fal·làcia que consisteix en argumentar per convèncer sense capraonament, és a dir, en afirmar que l’argument d’algú és erroni només per alguna cosa relacionada amb la persona que la menciona, no per problemes en l’argument.
Aquest segueix la següent estructura -> A afirma B, hi ha alguna cosa qüestionable de A, per tant, B és falç.
Reducció a l’absurd:
L’argument reducció a l’absurd és un raonament que es basa en demostrar que un conjunt d’afirmacions i lanegació de la seva conclusió és en definitiva una contradicció.
Per exemple, si suposem que és verdadera ¬A, això és una contradicció, llavors A és necessàriament verdadera i ¬A necessàriament falsa.
Els textos que fan servir l’argumentació ad hominem són el text 2 i el text 4. En el text 2 Melet no accepta la idea de Sòcrates, creu que tots els atenesos milloren els joves menys ell, i en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Textos de filosofía
  • Texto Ardiles. Ingreso en la Filosofía. Que es la Filosofía
  • Antología De Textos De Filosofía.
  • Texto y Preguntas De Filosofia
  • Filosofía texto de ulises
  • Comentario de texto filosofía
  • La Filosofia (Texto En Catalán)
  • Análisis de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS