FILOSOFIA

Páginas: 3 (535 palabras) Publicado: 25 de septiembre de 2013
"Més m'estimo ser un Sòcrates insatisfet que un porc satisfet".
Comentari d'una frase de John Stuart MILL
 Hi ha una frase de Mill, al seu llibre L'Utilitarism que s'ha fet famosa: És millor serun ésser humà insatisfet que un port satisfet; més m'estimo ser un Sòcrates insatisfet que un porc satisfet. De vegades, se li ha retret que això és una posició poc utilitarista. ¿O és que potser nohavíem quedat que l'utilitarisme busca "la màxima felicitat per al màxim nombre"? ¿O és que no havíem quedat que l'utilitarisme és una teoria que predica que cal cercar la felicitat a través del càlculde conseqüències i l'avaluació de les conductes?
La tesi de Mill no té, però, res de sorprenent per a qui comprengui la diferència entre els conceptes de "felicitat" i de "satisfacció" en elcontext en què els usa l'utilitarisme.
Imaginem un Sòcrates insatisfet. Doncs bé: pot haver estat al llarg de tota la seva vida més feliç que un porc sadollat i curull de satisfacció. ¿Per què?. Laresposta és simple; un porc "perfectament satisfet" (que hagi tingut sempre "tot el que desitja"), només haurà tingut al llarg de la seva vida un sol tipus de plaer: el d'anar ben peixat. Suposem, però, queSòcrates -simplificant- hagi tingut quatre desigs al llarg de la seva vida: menjar fins quedar tip, anar al teatre a veure tragèdies de Sòfocles, discutir de filosofia amb els seus deixebles ireformar les lleis d'Atenes.
Només cal considerar aquests quatre desigs per comprendre que Sòcrates -al contrari del porc- mai no pot estar "completament satisfet". Però malgrat la seva insatisfacció (a laqual el porc escapa), ell haurà conegut al llarg de la seva vida plaers "més nombrosos" i "més variats" que l'animal en qüestió. I en això consisteix la felicitat a la qual fan referència elsutilitaristes.
"Satisfer els nostres desigs" i "cercar la felicitat" són coses prou diferents. Com diu Dugald Stewart: L'observació més superficial de la vida humana és suficient per convèncer-nos que no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS