Filosofia

Páginas: 19 (4539 palabras) Publicado: 10 de abril de 2014
El pensament hel·lenístic
Pàgina 102
5. Segons Epicur, quina és la funció de la filosofia?
La filosofia d’Epicur és, bàsicament gaudir de la vida, no parar-se a intentar entendre-la. Tot el coneixement està enfocat a la salut moral de l’ànima, pel que aquell coneixement que no pugui ser considerat pràctic (com la poesia, la música i les matemàtiques) està considerat que li falta valor. Noobstant, això no vol dir que Epicur mostri menyspreu pel coneixement de la veritat, perquè si el gaudir se el fi, el coneixement es la condició, doncs resulta impossible viure en la felicitat si no es coneix la vertadera constitució de l’home i de les coses.
La veritat fonamental pel filòsof és que no hi ha ni en l’home ni fora d’ell res infinit. Sobre aquestes bases, s’entén que la veritable funcióde la filosofia és l’alliberament de l’home. Epicur no nega l’existència dels déus, però els considera un ser indestructible i feliç que no te res a veure amb un ser actiu, creador i provident, pel que es distingeix entre una idea del que és diví (on es fonamenta el culte racional i purament contemplatiu) i una de religiosa (des d’on neix la religió de sujecció i temor, incompatible amb lafelicitat).
6. Explica els quatre remeis epicuris.
Epicur basa el gaudiment com a camí per arribar fins a la conquesta de la felicitat en un conjunt de passos obtinguts amb la fórmula del “tetrafarmakon”, una teoria basada en quatre (“tetra”) remeis o principis (“farmakon”) en la que la filosofia era emprada com una teràpia per restar importància als elements que inspiren por.
D’aquesta manera,podem considerar que:
No hi ha cap motiu per tenir por dels déus, perquè no poden arribar a nosaltres de cap manera (ni per ajudar-nos ni per castigar-nos), pel que ni els temors ni les plegaries tenen utilitat (primer remei).
Tampoc hi ha motiu per tenir por de la mort, ja que mentre vivim no està present amb nosaltres i que, quan morim som nosaltres els que no estem presents (segon remei).
Eldestí s’explica mostrant que la seva existència és ben dubtosa, motiu pel que el remei consisteix en l’acceptació de les lleis atomistes d’una forma racional i serena (tercer remei).
L’últim punt són les necessitats naturals i els mals, amb les que s’exposa que les primeres són fàcils de satisfer i els segons fàcils d’evitar, tot i que està ben vist acceptar el dolor present si la raó preveu qued’ell es derivarà un plaer futur superior.
7. En quines parts es divideix la filosofia epicúria? Enumera-les i explica-les.
La filosofia epicúria està formada per tres parts: la gnoseologia o canònica, la física i l’ètica .
La canònica és la part de la filosofia que examina la forma en la que coneixem i la manera de distingir el que és vertader del que és fals. Segons Epicur, la sensació és la basede tot el coneixement i es produeix quan les imatges que desprenen els cossos arriben als nostres sentits. Davant cada sensació, l’ésser humà reacciona o amb plaer o amb dolor, donant lloc als sentiments, que són la base de la moral i que en conjunt i amb claredat donen com a resultat els principis que regeixen la nostra manera de conèixer la realitat, el que permet explicar la concepció de lanatura en la següent part.
La segona part és la física, que tracta del funcionament de la natura i de l’ésser humà i considera que la realitat està dividida en dos elements, anomenats àtoms (tenen forma, espai i pes) i buit (espai per on es mouen els àtoms) i explica que les distintes coses de l’univers són fruit de la combinació dels primers i al ser eterns, la totalitat de la realitat és eterna.També cal destacar que aquests elements es mouen totalment a l’atzar, permetent la llibertat absoluta, sobre la que es fonamenta la tercera part.
La culminació del saber filosòfic es representa com l’ètica, tercera part de la filosofia epicúria, amb la que es cerca aconseguir la felicitat, basada en l’autonomia o autosuficiència (autarquia) i en la tranquil·litat de l’ànima (ataràxia). En la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS