filosofia

Páginas: 6 (1379 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2015




Doina Malai
2n Batx B
15.11.2013
1. Els sofistes eren diferents a tots els altres filòsofs que vivien a Atenes en el segle V , ells veien les coses d’una altra manera. Els sofistes van inaugura un tipus de pensament centrat en l'ésser humà on es dóna una preocupació per explicar les formes que té l'ésserhumà d'entendre el món. Això significa que
la Sofística pren el sentit de creació, de confecció. És a dir, la veritat no consisteix en captar allò que ja existeix, sinó de produir , de crear, de ser útil .
Per mi el que ells feien no ho veig normal però tampoc malament, per una banda limitaven els poders de les persones que no tenien diners per pagar l’ensenyament i el fet de poder ser savi , escom una mena de discriminació entre rics i pobres i per l’altra banda donaven poder als més rics perquè aquests podessin crear, produir i ser útil. Però en veritat les persones totes som iguals i si tenim les mateixes capacitats intel·lectuals que algú altre hauríem de pensar i ajudar a la gent que no es capaç de pensar com nosaltres i ho hauríem de fer gratis sense limitar-li a algú lespossibilitats, perquè les situacions canvien, avui tu agafes diners d’un pobre que no sobreviu fins a finals de més , i que vol fer-se savi per poder guanyar-se un tros de pa . Però demà serà ell el que et donarà a tu per guanyar-te el tros de pa que necessites .
En veritat no he antes el perquè dels fets dels sofistes i crec que si eren estafadors, i que la idea que ens ha arribat fins ara , téfonament i parteix de les mateixes idees que tinc jo.


2. A mi em sembla que no , perquè cada persona té el dret d’escollir el que vol i té la mateixa capacitat que qualsevol de nosaltres per entendre el que esta bé per ell i el que esta malament. Per una banda esta bé que escoltis als que t’envolten , ja que et donen diferent consells i idees però el problema es que moltes vegades la gent et volconvèncer del que es bé per ell i deixa de costat els teus desitjos i els punts de vista que tens. Per aquesta raó moltes vegades les persones discuteixen als altres perquè som diferent i tot el que li sembla bé a un li pot semblar malament als altres. Tal com diu la maièutica el bé i el mal depèn del nostre interior.
Per mi el més adequat de totes les teories es el relativisme ja que et dona laoportunitat de conèixer-te a tu mateix i poder pensar, crear, produir i ser útil amb els teus pensament i no amb els d’altres persones.

3. La physis són les lleis de la natura , totes aquelles que són necessàries i immutables que no depenen , per res , de l’home. El nomos són les lleis humanes que es donen lloc mitjançant pactes i convencions.
La contraposició dels dos conceptes és introduïda pelssofistes , que consideren que les lleis i costums humanes són convencions creades per l'ésser humà i no responen a lleis naturals o divines . Aquesta concepció suposa el naixement de la crítica de la cultura i de tots els seus aspectes , tant polítics com jurídics , religiosos o morals . La diferència per nomos és que entenem un ordre de la vida a seguir, i cada un pren diferents opcions perseguir la vida .Un cop plantejada la diferència entre natura i cultura els sofistes prendrien diverses postures a l'hora de valorar una o altra, desvalorant la cultura , com fa Trasímac, com a imposició dels poderosos , o valorant , com fa Protàgores , com a superació de l'estat natural .


4. L’ intel·lectualisme moral neix amb la teoria socràtica segons la qual la virtut s’identifica amb el saber, odit d’altra manera, que ciència i moralitat són el mateix. Per a Sòcrates, l’experiència moral es basa en el coneixement del bé, i només si es coneix que és el bé i la justícia es poden realitzar el bé i la justícia. Aquesta associació entre virtut i saber porta a la paradoxa d’afirmar que ningú fa el mal voluntàriament, o que només els ignorants obren malament. Sòcrates es pregunta perquè quan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS