Fin del Antiguo Régimen

Páginas: 41 (10121 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2014
NUCLI TEMÀTIC 3:
LA CRISI DE L´ANTIC RÈGIM (1788-1833)

1. Introducció
2. Context internacional
3. La dinastía borbònica
4. El regnat de Carles IV
Ministres il.lustrats
El govern de Godoy
El motí d'Aranjuez i les abdicacions de Baiona
5. Regnat de Josep I
Codi de Baiona
Política reformista de Josep I
Actituds ideològiques, polítiques i socials.
6. La Guerra del Francés
L'inici dela guerra
El desenvolupament de la guerra
La resistència: guerrilles i setges
La fi de la guerra
7. Les Corts de Cadis i la Constitució del 12
Els diferents plantejaments
L'abolició del règim senyorial
L'impuls de l'economia de mercat
La Constitució
8. El restabliment de l'absolutisme. El regnat de Ferran VII
La situació exterior
La restauració de l'antic règim
El Sexenni absolutista(1814-1820).
Trienni liberal (1820-1823).
Década Ominosa (1823-1833).
9. La Independència de l'Amèrica Hispànica
Causes de l'emancipació
La fase inicial del procés
El desenvolupament del procés d'independència
La fi de l'imperi espanyol



1. INTRODUCCIÓ

L´any 1788 després de la mort de Carles III,quan son fill, Carles IV, va accedir al tron, el model de l´Antic Régim, malgrat quereformat pel despotisme il.lustrat, restava intacte. La por a l'expansió revolucionària va congelar totes les reformes iniciades per son pare.Amb el seu regnat va començar una crisi del sistema, que després de passar per diferents etapes, va concloure en la desaparició del règim absolutista a la mort de Ferran VII, encara que durant gran part del segle XIX, seguidors de la tradició monàrquica vanintentar tornar a l'antic sistema de la mà del germà de Ferran i els seus succesors.

2. CONTEXT INTERNACIONAL

La Revolució Francesa (1789) va capgirar el vell ordre i va iniciar un procés que en poc més de quaranta anys va fer caure l´Antic Règim a l´Europa occidental i va obrir pas al liberalisme polític, al capitalisme i a la societat de classes. Ja en 1776, els Estats Units, s'haviendeclarat independents i havien instaurat una república democràtica, basada en el liberalisme econòmic.
Les idees revolucionàries franceses i els principis liberals que les van impulsar van ser difosos per Europa pels exèrcits de Napoleó, que d´ença del 1799 havia pres el poder a França després d´haver moderat els excessos revolucionaris i d´haver iniciat una expansió militar pel continent que liva comportar el domini d´Europa.
L´any 1808 Espanya va ser envaïda pels exèrcits napoleònics. L´ocupació francesa va fer irreversible la crisi del sistema absolutista borbònic, va agreujar les dificultats econòmiques i va dur a terme una guerra contra l´invasor, en la qual es van mesclar la defensa de la monarquia tradicional amb les idees de llibertat originades per la Revolució Francesa. LaConstitució de 1812 va ser un reflex fidel de molts d´aquests principis liberals.
La derrota de Napoleó per les potències absolutistes europees (1815) va significar la tornada al vell ordre, que aquelles van signar en el Congrés de Viena, però els vents de llibertat ja no podrien ser definitivament emmordassats i en el regnat de Ferran VII (1814-1833), Espanya -i tota Europa- es va debatre entrel´absolutisme i el liberalisme.



3. LA DINASTÍA BORBÓNICA

La Guerra de Successió va enfrontar a Felip de Borbó, amb l'Arxiduc Carles d'Àustria, per la possessió del tron espanyol després de la mort sense descendència de Carles II d'Habsburg. Felip de Borbó era recolzat per França i una part d'Espanya fidel a ell. L'Arxiduc Carles, en canvi, era recolzat pel Regne Unit, l'Imperi Austríac,Holanda, Portugal, part d'Espanya i altres Estats menors. Una de les principals causes d'esta guerra, radica en la por de les potències europees a una aliança entre França i Espanya, que podria materialitzar-se si Felip de Borbó pujara al tron espanyol. Finalment, la guerra va concloure amb la victòria del candidat Borbó, i l'acceptació d'aquest per les altres potències europees amb la firma del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El fin del Antiguo Régimen
  • España: Fin Del Antiguo Regimen
  • Fin Del Antiguo Regimen
  • 4el Fin Del Orden Medieval Y Las Sociedades Del Antiguo Regimen
  • EL FIN DEL ORDEN MEDIEVAL Y LAS SOCIEDADES DEL ANTIGUO REGIMEN
  • el fin del orden medieval y las sociedades del antiguo regimen
  • El Antiguo Régimen Y El Principio De Su Fin
  • El antiguo régimen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS