Finanzas

Páginas: 5 (1183 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2012
PREGUNTES PER AL DEBAT
1. Quin organisme de representació dels treballadors es va adoptar arran de les eleccions fetes el 10/6/2011 a l’empresa?
L’òrgan de representació que es va adoptar en aquestes eleccions és el Comitè d’empresa.
Tal i com diu l’article 63 dels Estatuts dels Treballadors , el comitè d’empresa és l’òrgan representatiu dels treballadors, per a la defensa dels seusinteressos, en empreses on la seva plantilla sigui de 50 o més treballadors. En aquest cas, l’empresa Muntatges Exteriors S.A., consta l’any 2011 d’una plantilla de 50 treballadors, per tant utilitzarà el comitè d’empresa i no delegats de personal.
El nombre de membres del comitè d'empresa varia en funció del nombre de treballadors, d'acord amb una escala establerta en l'article 66 dels Estatuts delstreballadors , que diu que en empreses que tenen entre 50 i 100 treballadors hauran d’estar representats per 5 membres. Aquesta empresa també compleix aquest requisit ja que han elegit com a representants 5 membres .
El cens d'electors i elegibles s'ha de distribuir en dos col·legis electorals (un per als tècnics i administratius i un altre per als treballadors especialistes i noqualificats).Aquesta empresa s’ha distribuït en dos col·legis , on s’ha escollit 4 representants per al col·legi d’Especialistes i No qualificats, i 1 representant per al col·legi de Tècnics i Administratius.
2. Quines garanties atribueix als representants dels treballadors la Llei de l’Estatut dels Treballadors?

El legislador estableix en favor dels representants legals dels treballadors una sèrie degaranties davant possibles actuacions empresarials. Aquestes garanties les podem veure en l’article 68 del ET, i són les següents:

a. La prioritat de permanència respecte dels altres treballadors, en els supòsits d'extinció o suspensió de contractes per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o productives i força major .
b. La necessitat d'obrir un expedient contradictori per a la imposicióde sancions per faltes greus i molt greus, en el qual cal escoltar, a part de l'interessat, el comitè d'empresa o restants delegats de personal.
c. La prohibició d'acomiadar o sancionar durant l'exercici de les seves funcions ni dins l'any següent a l'expiració del seu mandat, sempre que l'acomiadament o sanció es basi en l'acció del treballador en l'exercici de la seva representació.
d.Expressar amb llibertat les seves opinions, i publicar i distribuir, sense pertorbar el normal desenvolupament del treball, les publicacions d'interès laboral o social, comunicant-ho a l'empresa.
I disposar d'un crèdit d'hores mensuals retribuïdes cada un dels membres del comitè o delegat de personal a cada centre de treball, per a l'exercici de les seves funcions de representació, d'acord amb la següentescala: delegats de personal o membres del comitè d'empresa :
1. Fins cent treballadors, quinze hores.
2. De 101-250 treballadors, vint hores.
3. Dos-cents cinquanta-un a cinc-cents treballadors, trenta hores.
4. De 501-750 treballadors, trenta-cinc hores.
5. De set-cents cinquanta-un el endavant, quaranta hores.
Es pot pactar en conveni col·lectiu l'acumulació d'hores dels diferentsmembres del comitè d'empresa i, si s'escau, dels delegats de personal, en un o diversos dels seus components, sense ultrapassar el màxim total, que poden quedar rellevat o rellevats del treball , sense perjudici de la seva remuneració.
3. Què és una Assemblea de treballadors segons l’Estatut dels Treballadors? Quins requisits ha de tenir?
Segons els Estatuts dels Treballadors , article 77 , unaassemblea és la reunió de tots els treballadors ,el dret de tots els treballadors de una mateixa empresa o centre de treball a reunir-se en assemblea.
Els requisits que ha de complir són els següents:
L’assemblea podrà ser convocada pels representants de l’empresa o per un numero de treballadors no inferior al 33% de la plantilla.
Aquesta serà convocada i presidida pels representants de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Finanzas
  • Finanzas
  • Finanzas
  • Finanzas
  • Finanzas
  • Finanzas
  • Finanzas
  • Finanzas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS