fisica

Páginas: 6 (1289 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2013
HISTÒRIA

Conceptes generals:

- Estat: àrea geogràfica delimitada i políticament independent, amb un govern propi que pot mantenir relacions internacionals amb altres estats.
- Nació: conjunt d'habitants d'un país dirigits per un mateix govern, amb una mateixa ètnia i vinculats per la història, tradició i cultura comuna.
- Monarquia absoluta: sistema polític en el qual el rei té tot elpoder del país.
- Monarquia liberal: sistema polític que divideix els tres poders i al rei només se li atribueix el poder executiu.
- Monarquia constitucional: sistema polític en el que el rei només és el representant del país i no té cap tipus de poder, aquest recau sobre el president.
- Antic règim: període de temps en el que la societat estava dividida en estaments, governada per unamonarquia absoluta.
- Restauració: restabliment en un país del règim polític que existia i que havia sigut substituït per un altre.
- Restauració borbònica: substitució de la dinastia borbònica en el tron.
- República: sistema de govern en el que el poder resideix en el poble, representat pel president.
- Dictadura: sistema polític on els tres poders estan junts i el governant és un líder imposat.- Feixisme: sistema polític de caràcter nacionalista i totalitari, que sorgeix després de la 2GM. I reflectia una ideologia de dretana.
- Centralisme: doctrina en la que el poder resideix en el govern central.
- Estat de les autonomies: comunitats autònomes que formen en conjunt un país i que comparteixen un mateix govern, institucions i estatuts d'autonomia.
- Federalisme: forma de governd'una federació. Federació és la unió d'estats parcialment autònoms units per un govern central.
- Independentisme: és la opció política que defensa la alliberació d'un poble a partir d'una nacionalitat o una nació sense estat.
- Dret d'autodeterminació o dret a decidir: dret d'un poble a decidir les seves pròpies formes de govern, la seva economia, societat i cultura.
Conceptes socials ipolítics.
- Sindicat: associació de treballadors que té com a objectiu defensar els interessos econòmics i laborals dels seus membres.
- Societat estamental: societat dividida en estaments, és a dir, una societat tancada definida pels naixements.
- Societat dividida en classes socials: societat dividida en funció de la riquesa.
- Sobirania nacional: el poder resideix en el poble.
- Sufragiuniversal: dret a votar a tota la població adulta d'un estat independentment de les races, sexes, creences o condició social.
- Partits d’esquerres: partidaris de la intervenció de l’Estat en l’economia: impostos, distribució de serveis: Estat del Benestar.
- Partits de dretes: ideologia política conservadora que defensa el lliure mercat i la no intervenció de l’Estat en el funcionament del país: menysimpostos i cada ciutadà es paga els seus serveis; Estat lliberal.
- Partits de centres: postures intermèdies.
- Partits centralistes: patits que defensen que l’Estat es concentri en un punt des d’on es prenguin totes les decisions importants per organitzar el país.
- Partits autonomistes: partits que defensen la cessió de d’algunes de les funcions, institucions i legislacions pròpies.
-Partits federalistes: partits que defensa un Estat general format per petits partits associats a una constitució política.
- Partits independentistes: partits que recolzen la independència d’una autonomia que està sota un poder centralitzat.
- Constitució: norma suprema d’un Estat sobirà que fixa els límits i defineix les relacions entre els poders de l’Estat (legislatiu, executiu i judicial).
-Estatut: conjunt de lleis dictades per l’Estat.
- Consell general del poder judicial: òrgan de govern del poder judicial que s’encarrega de mantenir separat aquest poder amb l’Estat.
- Tribunal constitucional: òrgan que s’encarrega de fer que es compleixi la Constitució.




Història contemporània de Catalunya i espanya
Esquerra
Centre
Dreta
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • La fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • Física

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS