fitxa erecteon temple (en catalan)

Páginas: 12 (2911 palabras) Publicado: 30 de septiembre de 2013

COMENTARI D'UN EDIFICI: ERECTEON

A) Documentació general
Nom de l'edifici: Erectèon
Lloc: Acròpoli d’Atenes (complex emmurallat d’edificis religiosos de l’Atenes de Pèricles al s. V a.C.). En grec, “Acròpoli” significa “ciutat alta”. Les polis gregues acostumaven a tenir un turó, però cap va ser tant representatiu com el d’Atenes (situat a 100 metres d’alçada respecte el nivell delmar). Primerament, en la posició de les Acròpolis s’hi instal·laven els reis, els déus i els personatges emblemàtics de la ciutat. Amb el pas del temps, però, es va convertir en un santuari reservat únicament als déus i un símbol de la força de la saviesa. De fet, els filòsofs Plató i Aristòtil van deixar constància d’aquesta simbologia amb la cita “La ciutat és el mirall de l’ànima”; Per això laciutat d’Atenes estava organitzada al voltant de l’Acròpoli i aquesta estava protegida per un cos de soldats que integraven un ordre religiosa-militar.
A part de la seva funció clarament religiosa, al ser el punt més alt i fortificat de la ciutat, era usada com a última protecció o defensa per el poble davant una guerra.
Els edificis més destacats d’aquest complex arquitectònic religiós són elPartenó, l’Erecèon, el temple d’Atenea Niké i el Propileus (grans portes d’entrada des de les quals era possible veure el complex d’estàtues i temples).
Actualment, l’Acròpolis Grega està danyada a causa del pas dels anys i dels diversos pobles que hi han passat i n’han extret marbre o bé l’han utilitzat com a polvorí o cuartell, com ara els turcs.

Atenes ciutat: Polis més gran de la Grèciaclàssica, amb 250.000 habitants (molts més que altres polis importants, que no arribaven als 100.000) i 250.000 km2.
Autor:
Hi ha diverses teories sobre el títol d’autor de l’Erectèon. Competeixen Mnèsicles, l’arquitecte Fílocles o inclús Calícrates (a qui el governador d’ençà, Pèricles, va encomanar la reconstrucció de l’Acròpoli; i a qui se li atribueix directament la construcció del Partenó).Es diu que Mnesicles va ser donat per mort durant la construcció del Propileus, quan el sostre li va caure a sobre. Va quedar mal ferit, però la llegenda explica que es va poder guarir gràcies a una herba que la deessa Atena va mostrar en somnis a Pèricles.
En el cas que fós Fílocles: Va ser un arquitecte atenenc natiu de la Polis d’Acarnes. Tot i no ser mencionat per els autors antics, fa serun dels principals arquitectes grecs i va construir, entre d’altres, el temple jònic d’Atena Polis (336-332 a.C.) segons consta en una inscripció del temple, que es troba actualment al museu britànic.
Cronologia. 421-407 a C.
Tipus: Temple.
Materials que s'han utilitzat: Màrbre del Pentèlic. Caracteritzat per incorporar tintura de ferro, el que fa que agafi un to daurat que s’observa, perexemple, en el Partenó; a més dels seus cantons afilats i la seva superfície llisa que permeten aconseguir unes juntes perfectament ajustades, així com les detalls més subtils. També consta de pedra calcària i restes de fusta i policromia.
Tractament del mur: Isòdom (blocs de pedra amb la mateixa altura col·locats de manera que adquireixen una forma completament regular).
Sistema constructiu:Arquitravat/allindat (equilibri de forces basat en forces verticals –columnes o pilars- i forces horitzontals –jasseres, bigues, entaulament i coberta-). Cal destacar la solució constructiva de l’Erectèon davant els problemes que plantejava el terreny irregular en el qual s’havia d’erigir; dons la tradició no permetia anivellar-lo. Està construït sobre una pendent de manera que les parts nord i oestestan situades tres metres més avall que les parts sur i est.
Dimensions: (edifici principal)11,63 m d’amplada per 22,76 m de fondària. Les columnes fan 6,58 m d’altura.
Comitent: El govern d’Atenes.
Receptor: La ciutat d’Atenes.
Estil:Grec clàssic, d’ordre Jònic.
Funció: religiós. Dedicat a Atena, Posidó, Erecteu i Cècrops.

B) Anàlisi formal

Elements de suport: Columnes d’estil...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fitxa tècnica pel·lícula: Germinal (Català)
  • Comentari De Text Història De L'Art- Erecteon (En Català)
  • Erecteon
  • ERECTEON
  • ERECTEON
  • El Erecteon
  • Erectèon
  • Erecteon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS