Fitxes història de l'art

Páginas: 17 (4072 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2014
PARTENÓ
1.DADES GENERALS DE L’OBRA
Nom: Partenó
Tipus d’edifici: Temple grec
Emplaçament: Acròpoli d’Atenes, Grècia
Autors: Fídies (va ser un escultor grec, considerat universalment com el millor escultor clàssic i probablement el millor de tots els temps. Dissenyà les gegantesques estàtues de la deessa Atena al Partenó d'Atenes i l’Estàtua de Zeus a Olímpia, el segle V aC.), Ictinos (tambéva ser autor del temple d’Apol·lo Epicuri) i Cal·lícrates (és el dissenyador del temple d’Atena Niké). Tots tres van ser contemporanis a Pèricles.
El temple es va construir al segle V aC, entre els anys 447 i 438 aC, durant l’època clàssica grega i durant la seva història va estar en possessió de sobretot dels grecs, però també dels musulmans i els cristians. Per tant segons el moment històricva ser ocupat per diferents religions. Va ser utilitzat principalment com a temple religiós pero també com a polvorí, és a dir,com a lloc on es guardaven les armadures, la pólvora i materials de guerra, i també ara es reserva com a monument.
Des de l’any en què es va construir, el 438 aC el temple s’ha desgastat amb el pas dels anys, per culpa de guerres, condicions atmosfèriques… Actualment elMinisteri de Cultura de Grècia està duent a terme la restauració i la reconstrucció del temple per procurar un millorament del monument per així rebre la visita de turistes.
Va ser erigit entre les Guerres Mèdiques i la del Peloponès sobre una altra edificació, que mesurava 101 peus, destruïda per l'exèrcit persa el 480 aC. La derrota persa va corroborar el poder hegemònic d'Atenes.
L'arribada alpoder de l'estrateg Pèricles el 462 aC va suscitar l'oposició d'algunes polis com Esparta, queixosa de què els atenencs s'apropiessin de part dels diners de la Lliga per a restaurar l'Acròpoli. Uns anys després es va convocar a les ciutats-estat per a debatre el problema dels temples arrasats pels perses: Atenes havia de recuperar l'esplendor. Aquell projecte va finalitzar el tribut dels aliats iva generar molts llocs de treball.

2. ANÀLISI FORMAL
El temple s’aixeca sobre un estereóbat, que és un base de tres graons i acaba en l’estilobat, l’últim graó sobre el qual s’alcen les columnas dòriques. Hi ha vuit columnas a les façanes frontals i disset a les laterals.Els materials que es van utilizar per la construcción del temple van ser el marbre de la pedrera del Pentèlic i fusta.
Elfust està format per tambors superposats i presenta una robustesa sòlida decorada per estries d’aresta viva. El capitell està format per dues parts; l’equí en forma de con, damunt el qual hi ha l’àbac quadrangular, ambdós sense cap mena de decoració.
L’entaulament presenta les tres seccions horitzontals superposades caracterísitques: al nivel inferior, l’arquitrau, llis i sense ornamentació; alnivel intermedi el fris, en el qual s’alternen tríglids i mètopes; i a la part superior, la cornisa, decorada als extrems amb unes escultures petites anomenades acroteris.
El temple es dòric octàstil, i perípter monòpter perquè tot el perímetre està envoltat per una sola filera de columnes. La planta de la cel·la és rectangular i està dividida en dues sales diferents, opistòdom i naos, separadesper un mur. L’accès a la naos es fa a través del pòrtic oriental hexàstil, format per sis columnes, anomenat pronaos. Al costat occidental, un segon pòrtic, també hexàstil, donava accés a l’opistòdom, presidit per quatres columnes jòniques altes, a l’interior del qual es guardaven el tresor del temple.
BASE MONÒPTERA

FAÇANA PRINCIPAL AMB VUIT COLUMNES DÒRIQUES



COLUMNES DÒRIQUES


3.ANÀLISI ESTILÍTICA I SIGNIFICACIÓ DE L’EDIFICI
El partenó es un temple dòric, per les seves columnes i la distribució, pertany a l’època clàssica grega, perquè va agafar l’home com a mesura en la recerca de l’harmonia constructiva. Forma part del complex urbanístic religiós de l’Acròpoli d’Atenes. La funció del temples era consagrar la deessa Atenes perquè volien agrair-li la seva ajuda en la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de l'art
  • historia de l'art
  • Historia de l'art
  • Història de l'art
  • historia de l'art
  • història de l'art
  • Història De L'Art
  • Historia De L'Art

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS