Fonamentalisme cultural

Páginas: 4 (855 palabras) Publicado: 5 de junio de 2015
Pregunta 4: En què consisteix la nova retòrica sobre el racisme en relació al racisme biologicista clàssic? El “fonamentalisme cultural” segons Verena Stolcke
El racisme, volguem o no, ha existitsempre, sempre s’ha rebutjat a l’immigrant per ser “diferent”, però al llarg del temps les diferents maneres de justificació han anat canviant i la manera de camuflar-lo també, i és així com sorgeix el“fonamentalisme cultural”.
Tal i com podem veure al text, La nueva retórica de la exclusión en Europa, Verena Stolcke a través de varis exemples, ens mostra com ha canviat la concepció de racisme aEuropa, com hem deixat de justificacar-lo a partir de trets biològics, com el color de la pell, a justificar-lo per diferencies culturals i de tradicions, entre altres.
Tot i que els polítics s’hanencarregat de mostra-se partidaris de la multiculturalitat, la realitat es que la població europea no la concep ja que la convivència de diferents cultures, sembla ser que pot ser una amenaça per lescultures autòctones i que les cultures estrangeres son incompatibles amb els nostres valors i la nostra moral. S’ha intentar preservar les nostres cultures per sobre de les altres, la homogeneitatversus la diversitat, i això s’ha fet possible mitjançant la por, amb discursos que situaven als immigrants com a un problema i on es proclamava la preservació de la identitat nacional. Tot això, es potjustificar, si tenim ben clar l’etnocentrisme europeu, el qual es basa en la supremacia de les cultures nacionals, davant les cultures d’altres països.
Si veiem als immigrants com una amenaça, això enspermet justificar els problemes que succeeixen a la nostra societat. Quantes vegades no haurem escoltat a algú dient: “els immigrants venen aquí a treure’ns els diners i la feina” i com aconseqüència, “no trobo feina per culpa dels immigrants que me la prenen”. És clar que això es sens dubte una conseqüència de l’etnocentrisme europeu, que produeix que siguem incapasos d’acceptar els nostres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cultural
  • Cultural
  • Cultural
  • LO CULTURAL
  • Culturalidad
  • culturalidad
  • Culturalismo
  • Culturalismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS