fonaments ciències socials

Páginas: 10 (2310 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2013
Introducció a les ciències socials
Prova d’Avaluació Continuada 1
Les ciències socials, tal i com es coneixen actualment, emergeixen a finals del segle XVIII i començaments del XIX (Ana, debat) de la mà de la Il·lustració, un enfocament que deixa de banda el pensament teològic per tal de comprendre la realitat social (Andres, debat), concebent la societat, les relacions socials i el sentitcomú d’aquesta des d’un altre punt de vista (Ana, debat).
L’objectiu d’aquesta ciència social es fonamenta en l’estudi dels fonaments socioculturals del comportament humà en base al seu desenvolupament històric i cultural (Anna, debat).
L’antropologia i la sociologia constitueixen els principals enfocaments de les ciències socials.
L’antropologia està vinculada al desenvolupament històric icultural de la societat. Per tant, l’antropologia s’entén com l’estudi de la humanitat, dels pobles antic i els pobles moderns, així com també els estils de vida d’aquests (Harris, 1983).
L'antropologia es dedica a estudiar a l’ésser humà de manera integral. De tal manera que estudia l'evolució biològica de la nostre espècie, el desenvolupament i els modes de vida de pobles que han desaparegut. A més deles estructures socials de l'actualitat i les diferents expressions culturals i lingüístiques que caracteritzen a la humanitat (López, 2009).

D’altra banda, la sociologia per la seva part defensa que la societat és externa i aliena als individus que la conformen, i emergeix a partir dels nous fenòmens que són conseqüència dels canvis socials i econòmics sorgits en la revolució industrial(López, 2009).
La sociologia doncs, estudia els fenòmens col·lectius produïts per l'activitat social dels éssers humans (López, 2009).

Ambdós enfocaments presenten certes diferències i similituds.
Quant a les diferències trobem que l’antropologia es diferencia de la sociologia per la seva especialització en l’estudi cultural, mentre que, la sociologia es configura entorn els problemes específicsde la nova societat que sorgeix a causa de la revolució industrial, i per tant, es distancia del coneixement filosòfic i històric de la societat (López, 2009).
Així doncs, podem concloure que la sociologia sorgeix a partir de la revolució industrial, mentre que l’antropologia ho fa del colonialisme (López, 2009).

Una altra de les diferències que trobem és que l’antropologia té un recorregutmés llarg i lent que la sociologia per integrar-se en l’àmbit de les ciències socials atès que abandona més tard el seu fonament filosòfic. Per tant, les propostes epistemològiques de l’antropologia són més recents que les de la sociologia (López, 2009).
Tot i això també trobem semblances entre ambdós enfocaments, com el fet que tots dos comparteixen una herència il·lustrada.
Així com també unrelativisme social, que considera que qualsevol cultura o societat té les seves pròpies característiques i s’ha d’estudiar de manera individual. A més, ambdues aporten coneixements sobre l’ésser humà que permet a l’individu i a la societat ser més conscient del que esdevé al seu voltat i el seu significat, de manera que l’individu i la societat poden modificar la seva visió de la societat, així comtambé, el seu comportament (Andrés, debat).
Altra semblança rau en la influencia del marxisme tant en la teoria sociològica com antropològica.
Per últim, també que les dues interpretacions o punts de vista sobre la realitat, el punt de vista ètic, encarregat de l’estudi de la conducta des de dins d’un sistema considerat estrany, i el punt de vista èmic, encarregat de l’estudi de la conducta desde l’interior del sistema (Andrés, debat). Ambdós enfocaments es troben presents tant en l’antropologia com en la sociologia, així com també en les ciències socials en general (Pike, 1966).
Al Segle XVIII, la revolució industrial dóna lloc a una sèrie de canvis socials i econòmics, així com també un canvi en les relacions socials atès la dissolució dels vincles comunitaris i societaris, la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fonaments socials
  • llibre ciencies socials
  • Resums textos Ciencies Socials
  • “La versió de les ciències socials” d’adam kuper
  • Ciencias Socials
  • Unitat Didàctica De Ciencies Naturals I Socials
  • LLenguatge i realitat en les ciències socials i humanes
  • fonaments

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS