Fonaments del currículum PAC 1

Páginas: 19 (4612 palabras) Publicado: 22 de marzo de 2013

1. INTENCIONALITAT EDUCATIVA (Objectius, continguts, activitats, avaluació, contextualització ijustificació).

1.1. Definició de la intencionalitat.

La concreció curricular que hem escollit té com a finalitat facilitar l’adquisició del procés de la lectura-escriptura al primer curs del cicle inicial de primària.

La temporització d’aquesta programació és paral·lela a la de l’àrea de llengua catalana ja que està dirigida a alumnes que presenten dificultats en l’adquisició del’aprenentatge de la lectura-escriptura.

La necessitat de dissenyar aquesta programació va sorgir a causa dels resultats obtinguts a les proves de nivell d’aula que es van realitzar al final de P-5. Així doncs, per tal de poder practicar la correspondència grafia/fonema i la lectura per síl·labes amb un clima d’estudi lliure de distraccions, es va optar per a donar un reforç fora de l’aula.L’objectiu principal de la present intenció educativa, el qual s’ha d’assolir en finalitzar el curs, és saber llegir i escriure, objectiu marcat pel primer nivell de concreció del currículum. No obstant, cal remarcar que el desenvolupament de la programació, tenint en compte el context en que es dur a terme, pren com a base els resultats aconseguits durant l’aprenentatge de l’alumnat; per això podem afirmarque la Unitat Didàctica (UD) que presentem segueix les bases del constructivisme, per tal d’assegurar un aprenentatge significatiu per part de l’alumnat.

Tot i que presentem una explicació detallada de les diferents activitats d’ensenyament-aprenentatge així com dels diferents materials que utilitzarem (UD annexa), la programació es mostra totalment oberta per tal de poder adaptar-la a lesnecessitats educatives de cada nen/a.

En definitiva, la decisió de dissenyar la present programació es pren per considerar que és important per als alumnes de primer curs, l’assoliment de forma satisfactòria del procés lector-escriptor. Durant aquest curs es fa el canvi de lletra de forma definitiva: es passa de lletra de pal (majúscules), la qual s’ha utilitzat durant els tres primers anys deparvulari a la lletra lligada (manuscrita) i al curs vinent s’utilitzarà la lletra d’impremta. Per tant, l’agilitat lectora (no només sil·làbica) i, posteriorment, la comprensió lectora s’ha de millorar per tal de facilitar els canvis referents a la lectura que vindran en cursos posteriors. D’aquesta manera es faciliten als i les alumnes les eines necessàries per a que a poc a poc es converteixinen un lectors/es autònoms/es. Tanmateix, es preveu dotar d’autonomia l’alumnat a l’hora de elaborar les seves pròpies creacions escrites.


1.2. Contextualització.

La unitat didàctica que presentem està emmarcada en una escola d’un barri amb nivells socioeconòmics molt baixos i amb un 70% d’immigració procedent, principalment, del Marroc. A causa d’aquestes característiques, trobemdiversos alumnes que mostren dificultats a l’hora d’entendre l’idioma vehicular de l’escola.

Tanmateix, la implicació de les famílies, en el procés d’ensenyament–aprenentatge dels seus fills/es, és pràcticament nul·la. Fins i tot, hi ha molts problemes a l’hora de poder utilitzar material perquè moltes famílies no paguen la quota encara que se’ls hi posin facilitats.

Pel que fa al currículuminformal, l’escola oferta diferents activitats extraescolars que giren entorn a activitats esportives principalment. L’ajuntament disposa de “l’aula oberta”, que és un espai on un grup d’alumnes reduït de diferents nivells, proposats des de l’escola, hi assisteix per tal de fer els deures i també classes de repàs durant 1 hora a la setmana.

L’aula on és localitzen els nens s’organitza en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac 1 Fonaments I Evolució De La Multimèdia
  • A.1. els fonaments del currículum
  • PAC 1 Fonaments culturals i semiotics del comportament huma
  • Pac 1
  • Pac 1
  • PAC 1
  • Pac 1
  • PAC 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS