Fonaments del currículum

Páginas: 8 (1751 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2013
PAC 1- FONAMENTS DEL CURRÍCULUM

1. Intencionalitat educativa.
Hem volgut anar-nos-en temps enrere, quan estàvem cursant la carrera per analitzar una de les programacions que una de nosaltres va dissenyar. Analitzarem doncs una unitat de programació de iniciació a la natació, per veure les seves mancances, què està correcte, què es podria millorar, si compleix amb totes les expectatives delcurrículum, etc. Creiem que és positiu poder i saber analitzar la nostra pròpia feina i sobretot ser crític amb un mateix.
El supòsit elegit, fa referència al currículum d’educació física de primer cicle de primària, ja que acostuma a ser quan els nens i nenes van a la piscina.
1.b-Qué és el currículum?
L’article 26 dels drets humans diu: “Tota persona té dret a l’educació”. És l’escola qui donaresposta a aquest dret. Aquesta resposta es desenvolupa mitjançant el currículum. Però, què és el currículum? Podem dir que és el document que replega tots els aspecte que l’escola dur a terme per poder oferir als individus el seu dret a l’educació. Es tracta d’un document que serveix de guia per als docents i per tot el personal que intervé en aquest procés d’educació, i que permet que hi hagiun fil conductor entre les diferents etapes en que és dona aquest procés educatiu.


2. Aspectes de teoría del currículum.

Arribats a aquest punt voldriem comentar que en tota unitat de programació, objectius i continguts esta estretament lligats. Els continguts són els que es treballen directament i a partir d’aquest els alumnes poden assolir els objectius marcats. Ara, procedim a analitzardiversos components del currículum que es poden observar explícitament o no en la unitat “Xip-xap tots a l’aigua!”:
- Currículum com a Pla: per a dissenyar la unitat de programació en qüestió s’ha tingut en compte el currículum com a pla marcat per l’Administració on s’hi especifiquen els objectius formatius que tots els alumnes haurien d’assolir i per tant es tracta d’un currículum formal queens fa de base per a poder construir posteriorment cada unitat que posarem a la pràctica. Es tracta d’una guia per orientar el treball del docent, però que no té en compte la contextualització ones desenvoluparà, es general. En aquest cas el currículum no especifica les experiències formatives que han de tenir els alumnes i per aquest motiu es tracta d’un currículum obert, que permet al mestrecert marge per dissenyar les seves programacions i no ser un mer executor d’un programa ja creat(en el cas dels currículums tancats). Donat que és una guia es tracta d’un tipus de currículum formal, dins el qual diferenciem el pla curricular que presentem de les activitats curricular que realment es donaran a terme una vegada treballada la unitat didàctica.
Així, es crea el currículum ofert(l’accióreal), que seria la mateixa unitat en qüestió. Si la poséssim a la pràctica de ben segur que ens trobaríem amb dificultats, amb aspectes que no hem tingut en compte a l’hora de dissenyar... i per tant no tot el que oferim és assimilat pels nostres alumnes. El que finalment aquests adquireixen, i que ho comprovem per mitjà de la avaluació és el currículum assimilat, que haurem de tenir en compte jaque és tracta d’un indicatiu de l’efectivitat dels nostres dissenys.
Caldria tenir en compte, per últim, i relacionant-ho amb la unitat “Xip-xap tots a l’aigua!”, segon Eisner (1979) que el que s’acaba treballant és l’anomenat currículum explícit (objectius, continguts, competències i criteris d’avaluació especificats en la UD), però com a conseqüència de l’actitud, la manera de treballar iposar a la pràctica els continguts per part del mestre i el propi context on es veu immersa la pràctica apareix també el currículum ocult (les relacions amb els companys, les normes implícites dins el centre, l’ambient amb que es treballa...) que permet i afavoreix dur a terme el currículum explícit. Per últim no hem d’oblidar el currículum nul, referent a totes aquelles opcions que el docent...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fonaments del currículum PAC 1
  • A.1. els fonaments del currículum
  • fonaments
  • fonaments
  • Fonaments De La Tecnologia
  • fonaments de la sociologia
  • fonaments del màrqueting
  • Fonaments de psicobiologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS