Fonts històriques Polis

Páginas: 5 (1074 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2014
Fonts Històriques
Pàg. 156-157
DOC. 1
És una font històrica primària de tipus gràfica. Aquesta font data del 1919 i publicada a Blanco y Negro.
Al dibuix apareix un home que ven actes a “preu fix” a un altre. És una caricatura de de corrupció electoral que era molt gran en aquella època, en concret de la venta de les actes. En aquella època la gent que tenia diners podia comprar els votsdels més pobres fàcilment i aquest document és una sàtira d’aquest sistema, de les grans magnituds en que es produïa (precio fijo, gran nombre d’actes en venta) i de la obertura amb la que es duia a terme.
DOC. 2 LA COMPRA DE VOTS
És una font històrica primària de tipus escrita. Aquesta font data del 1898 i és una traducció d’un fragment del llibre Los Trabajos del infatigable creador Pío Cid deÁ.Ganvet.
Al text es parla sobre una manera de comprar vots en aquella època, que era època de molta corrupció electoral. Aquesta manera de “comprar vots” es basava en comprar a un preu baix vots als més necessitats, com podien ser els jornalers, tot amagat rere una donació de caritat i fent enrenou perquè tothom sabés qui estava donant diners als pobres i donant una molt bona imatge de DonRomualdo, que segurament era un diputat, representant o afiliat d’un partit.
DOC 3. ELS MECANISMES DEL TORN
És una font secundària i escrita. Dóna informació sobre el sistema d’alternança pacífica dels dos partits que hi havia des del 1875 fins més tard del 1900.
Al text indica quatre mecanismes que es feien servir per tal d’assegurar el triomf electoral del partit que havia de formar un nou govern,acordat prèviament. El primer és sobre l’atorgament del poder de la dissolució de corts. El segon es basava en decidir, abans de les eleccions, els escons que havia d’obtenir el partit a cada regió i comunicar-ho als governadors civils. El tercer es basa en que els governadors civils diguin quin resultat ha de sortir a cada regió als alcaldes i cacics. Per últim, el cacics s’asseguraven que sortísel resultat desitjat a cada regió falsificant les eleccions.
DOC 4.
Es una font primària de tipus gràfica i escrita. Aquesta font data del 1905 i és una vinyeta satírica publicada a l'esquella de la torratxa.
A la vinyeta apareix un home a un cementiri parlant amb un mort que "ha reviscut" i pot votar. També, sota la vinyeta hi ha escrit un curt diàleg en que el mort pregunta a l'home si ja ésl'hora de votar. Aquesta vinyeta es una crítica burlesca de un dels mecanismes de corrupció electoral que es feien servir en aquella època per tal que guanyés les eleccions el partit corresponent. Aquest mecanisme es basava en fer servir cens elecorals antics per tal de donar veu de vot a tots els antics votants, incloent els morts, que votaven el que vulguessin les autoritats, tot això de manerail•legal.
DOC 5. LA TUPINADA
És un Font històrica primària de tipus escrita. Aquesta font data de 1886 i és una traducció del text “España tal qual es” de V.Almirall.
En aquest fragment parla sobre la tupinada; en que consistia en utilitzar noms de gent morta o imaginaris per votar en nom d’ells per tal d’augmentar el nombre de vots d’un candidat en concret. Legalment votaven gent que ja erenmorts fa temps. Així asseguraven l’elecció del candidat addicte. Aquets fets van passar durant el període de la restauració cannovista.
 
DOC 6.
És una font històrica primària de tipus iconogràfica. Aquesta font data de 1919 i és una vinyeta publicada a la revista Blanco y Negro.
Es pot distingir una cassola (un puchero) on hi ha la inscripció d’Encasillado i un ocell hi diposita la seva acta.Això representa que a les eleccions produïa la tupinada o pucherazo (paral·lelament al pucherazo que hi havia a la cassola) i el ministre de la governació encasellava els vots i les actes a cada província.
 
DOC 7.
És una font històrica primària de tipus iconogràfica. Aquesta font data de 1872 i és una caricatura titulada “La partida de la porra”, La carcajada.
En aquesta caricatura veiem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fonts històriques
  • Classificació Fonts Històriques
  • Fonts històriques
  • Les Fonts Històriques- Gladiator
  • L1AC4_ Tasca _Les Fonts Historiques
  • Fonts
  • La Polis
  • La Polis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS