fonts d'energia no renobables

Páginas: 6 (1311 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2013
EL CARBÓ (origen, ús, tipus, problemes lligats a la seva explotació, localització, impacte mediamiental)

És el combustible bàsic de la Revolució Industrial i fins 1910 la principal font energètica i fins 1950 la principal font energètica en les llars .Després del petroli és el 2n recurs energètic principal.

El carbó és un combustible fòssil, que es presenta en forma de roca,compost percarboni, hidrogen, oxigen i nitrogen i altres elements naturals. És el resultat de la fossilització l’interior de l’escorça terrestre, de grans masses vegetals enterrades fa milions d’anys sota pesades capes de roques i terra, en mig d’altes pressions i temperatures.

Existeixen diferents tipus de carbó que per les seves característiques i l’energia calorífica , que desprenen, lligada al seu graude carbonificació, s’utilitzen en camps diferents : La torba té un ús domèstic, La hulla s’usa en la indústria siderúrgica per a l’obtenció de ferro de coc iL’antracita i el lignit es destina preferentment a la producció d’energia a es centrals tèrmiques

Malgrat a Espanya i a Catalunya hi ha diferents jaciments d’aquest material, la seva qualitat és baixa i el seu cost econòmic d’explotacióés alt, per això sovint s’opta per importar-lo dels PVD, o fins i tot dels països de l’est d’Europa, on la qualitat és superior i el preu és més baix.

Aquest encariment del producte ve motivat per :
- Un elevat cost de la mà d’obra
- Una forta inversió econòmica i tecnològica que permet una explotació menys contaminant que la que es dóna en els PVD, ja que es fa mitjançant minessubterrànies i no a partir de tècniques superficials d’extracció ( mines a cel obert) que degraden el paisatge a més de contaminar-lo.
-Una forta inversió en el transport, ja que és molt voluminós, per això s’opta per crear les centrals tèrmiques o les indústries lligades a ell, en la seva proximitat.

Actualment els grans productors mundials són la Xina, Rússia, Polònia, Sud-africa, Austràlia ila Gran Bretanya.

A l’estat espanyol trobem antracita , lignit i hulla a diferents indrets . Els principals llocs on encara s’explota aquest material són

Astúries Langreo, Laviana, Mieres, Figaredo i Gijón Hulla
Lleó i Palència Antracita i hulla
Ciudad real Puertollano
Còrdova Belmez i Peñaroya Poca qualitat
Terol Poca qualitat

Aquest carbó es crema a les centrals tèrmiques afi de generar electricitat, però a l’hora que genera electricitat genera residus sòlids dels que cal desfer-se i genera diòxid de sofre i òxid de nitrogen que conformaran la pluja àcida.

A Catalunya hi ha carbó a molts llocs, sobretot al Prepirineu i a la Depressió central, encara que la majoria de mines estan tancades per la seva baixa rendibilitat. L’únic lloc que encara s’exploten és a laconca de l’alt Llobregat i el material que s’extreu fins ara s’havia utilitzat a les centrals tèrmiques més properes ( és el cas de Fígols i Cercs)


EL PETROLI ( origen , ús, principals productors (OPEP i crisi energètica) Problemes derivats de la seva explotació, localització a la Península Ibèrica, impacte mediambiental)

El petroli és la principal font d’energia que utilitzem des de 1950i actualment representa el 40% de l’energia consumida pels PD. Aquesta font d’energia es va generalitzar arreu gràcies a la seva adaptabilitat a nombrosos vehicles de tot tipus i a la seva capacitat de proporcionar mitjançant la destil·lació fraccionada ( el calor separar els líquids de diferent grau d’ebullició), de combustibles gasosos i líquids i altres derivats.

El petroli és un recursenergètic fòssil, d’origen orgànic, resultat de la transformació en hidrocarburs d’importants masses d’éssers vius que al ser soterrats en un ambient molt calent i mancat d’aire , van ser descompostos pels bacteris.

El petroli és present en estat líquid i en forma de bosses sota la superfície terrestre, tant en les zones continentals com en les zones marítimes i es sol trobar acompanyat de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • FONTS D'ENERGIA ALTERNATIVES
  • Fonts D'Energia
  • Fonts D’energia Renovables Y El Seu Aprofitament Energètic
  • Fonts
  • recursos renobables y no renobables
  • recursos renobables y no renobable queretaro
  • recursos renobables y no renobables
  • Fonts d'alimentació

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS