forat

Páginas: 5 (1143 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2014
MONT
ETNA




Cristina Alcalde Santiago
Ciències de la Terra i el Medi Ambient
21/02/2014
1º Batxillerat Científic
Susanna Ayats
Índex.


·HISTÒRIA

·ERUPCIONS

·ERUPCIONS RECENTS

·CURIOSITATS

·MAPA

·BIBLIOGRAFIA














HISTÒRIA

L’ Etna és un edifici volcànic actiu situat a la costa est de Silícia. Té aproximadament 3.300 metres d’alçada,encara que això varia degut a les constants erupcions. Aquest mont es avui en dia quasi 22 metres menor que en 1865. És l’edifici volcànic actiu amb major alçada de la placa Eurasiàtica. L’Etna té un àrea de 1.190 km2, amb una circumferència basal de 140 km.
L’ Etna és un dels edificis volcànic més actius del món i està quasi en constant erupció. Encara que en ocasions pot ser molt destructiu, no estàvist com un volcà particularment perillós i milers de persones viuen als seus voltants. La fertilitat de la terra volcànica fa que la agricultura s’extengui al llarg de les vessants de la muntanya, ha sigut designat com un dels 16 Volcans de la Dècada per les Nacions Unides.
En juny de 2012, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat pel comitè de la UNESCO.
L’activitat volcànica va començar famés o menys mig milió d’anys, amb erupcions sota la superfície marina, a la costa a les afores de Silícia. El vulcanisme va iniciar a produir-se fa 300.000 anys, les erupcions d’aquest moment van començar a formar l’edifici volcànic principal-
Des de fa 35.000 a 15.000 anys l’ Etna ha experimentat varies erupcions altament explosives, generant fluids piroclàstics importants



ERUPCIONS
Leserupcions de l’Etna no són totes iguals. Algunes es produeixen a la cimera, on avui dia hi ha quatre cràters distints. Altres es donen en els flancs, on hi ha més de 300 ventilacions, modificant el seu tamany des de petits forats al terra a grans cràters de cents de metres de diàmetre. Les erupcions a la cimera poden ser molt explosives i extremadament espectaculars, encara que poques vegades haamenaçat l’àrea de dins del volcà.
Pel contrari, les erupcions als flancs poden produir-se a uns pocs cents de metres de altitud.




ERUPCIONS RECENTS
Les majors erupcions del segle XX van succeir en 1949, 1971, 1981, 1983 y 1991-1993, i la primera erupció del segle XXI en 2001.
- 1971: En 1971, la lava va enterrar l’Observatori del Mont Etna, va destruir la primera generació de funicularsdel Etna i va amenaçar sèriament a varies poblacions petites del flanc Est de l’edifici volcànic.
- 1981: En març de 1981, en un poble proper de sobte va explotar una destrucció a base de vessaments de lava de moviment inusualment ràpid.
- 1991-1993: Un fluid de lava de l’erupció del 1991-1993 va amenaçar a un poblat també proper, però gràcies als esforços per desviar-lo van salvar al poble ambuna única pèrdua d’un edifici a pocs cents de metres del límit de l’ urbanització. Aquests esforços van consistir inicialment en la construcció de barreres de terra aixecades perpendicularment a la direcció del fluid. S’esperava així que l’erupció es detingués abans que les conques artificials creades rere les barreres s’omplissin completament. En comptes d’això l’erupció va continuar i la lavava sobrepassar les barreres, en direcció directa al poblat. Llavors van decidir fer ús d’explosius prop del punt d’origen del vessant, per alterar el tub de lava de 7 km. L’explosió principal del 23 de maig de 1992 va destruir el tub de lava i aquesta va ser forçada a prendre un nou canal artificial, allunyat del poblat. Poc temps després de l’explosió, l’emissió de lava va disminuir i durant laresta de l’erupció ( fins el 30 de març de 1993 ) la lava mai més va tornar a avançar sobre el poble.
- 2002-2003: Entre 2002 i 2003, la més gran d’erupcions en molts anys va llançar una enorme columna de cendres que podia veure’s fàcilment des de l’espai i des de llocs tan allunyats com Líbia, a 600 km. L’activitat sísmica d’aquesta erupció va provocar un desplaçament de fins dos metres en la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Forato
  • Actividad Forativa 4
  • El forat a la capa d'ozo
  • Forato Del Servicio
  • el forat negre
  • Somnis per un forat
  • Forato Minuta De Empresa Unipersonal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS