forjadors del pensament lliberal

Páginas: 5 (1241 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2014



















INTRODUCCIÓ :
L’article que he escollit entre els tres possibles és el de “Suiza rechaza limitar los grandes salarios”. Que ha estat extret de El País en el diari del 24 de novembre el passat any, 2013. En el qual es parla del fracàs que va obtenir la votació en el referèndum que va ser fet a Suïssa per a aprovar una iniciativa que s’anomenava 1:12 quebuscava l’aprovació d’una llei la qual defensava els major càrrecs de les empreses (executius importants, directors, amos de les empreses...) no pugui guanyar en un mes el que els menors càrrecs (dones de fer feines...) de les empreses guanyen en un any.

Relació amb els pensadors :
Thomas Jefferson :
Thomas va ser el principal autor de la Declaració d'Independència dels Estats Units de 1776.Jefferson va ser un dels Pares Fundadors més influents, conegut per la seva promoció dels ideals del republicanisme als Estats Units. Els Estats Units d’Amèrica van independitzar-se de Gran Bretanya perquè se sentien oprimits per Gran Bretanya. Jefferson creia que cada individu té «certs drets inalienables». Thomas Jefferson, exposa que la llibertat que ell busca, és la justa llibertat, quesignifica no tenir obstacles en l'acció d'acord amb la nostra voluntat, dins dels límits dibuixats al voltant de nosaltres per la igualtat dels drets dels altres. La relació principal que s’estableix entre el que Thomas Jefferson pensava i l’article del diari, és que ell defensava aquesta llibertat en la qual el poble vota en un referèndum, per tant es un exemple dels casos on el poble mana per sobre delgovern. Per tant, es pot afirmar que Thomas Jefferson seria totalment partidari, no de la iniciativa, però si de la manera de portar-la a terme.
Alexis de Tocqueville :
La principal relació que trobem entre l’article i les opinions de Tocqueville, es troba en les votacions, en les quals guanya la majoria (en aquest cas amb un 65%). El problema principal que Tocqueville planteja, és l’espiralde silenci que provoquen les majories, ja que quan hi ha un pensament majoritari, els pensaments minoritaris queden ofegats. Això és un inconvenient per a la democràcia, perquè se suposa que una democràcia es basa amb el pensament de tots. Per tant, segons Tocqueville, en el cas del referèndum de l’article, no s’esta portant la democràcia a terme perquè un 35% de la població, queda silenciada.La llei canvia molt ràpidament. La llei és inestable perquè s’adapta. Els governants el que fan és adaptar-se al que el poble vol. Hi ha una certa inestabilitat de les lleis .és bo perquè evoluciona, però no és bo que evolucioni tant.


Benjamin Constant :
Benjamin diferenciava entre les llibertats dels antics i les llibertats dels moderns, per tant, la principal relació que podem trobar enConstant, és que la llibertat moderna de la qual ell parla, es veu reflectida en el cas de l’article de El País. Constant parla que actualment, els drets individuals estan per sobre dels drets polítics, també parla que tenim una llibertat important individualment, i de la democràcia representativa en la qual nosaltres tenim el criteri d’escollir els nostres representants, i com en el cas del’article, aprovar o no aprovar lleis. En canvia les llibertats dels antics, eren totalment contraries.

John Stuart Mill :
En el cas relacionar John Stuart Mill amb aquest article, he trobat una sèrie de dificultats ja que té opinions contraries sobre el referèndum de l’article. Mill, com a liberal, parteix de la idea que la llibertat individual no ha de ser restringida però quan es fa un referèndum,sempre hi haurà algú perjudicat, el qual, la seva llibertat individual serà restringida perquè no serà escoltat per ningú i no podrà fer el que ell realment vol. Però també era utilitarista, per tant està a favor d’allò que afavoreix a la majoria, perquè es gradua la bondat d’una acció per la gent que surt afavorida d’aquesta acció i un referèndum permet que una acció sigui favorable al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • pensament
  • Pensament
  • corrents de pensament
  • Pensament contemporani
  • historia del pensament
  • PENSAMENTO Y LENGUAJE
  • Treball Pensament
  • Pensament de plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS