Formació de mots

Páginas: 3 (604 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2014
Formació de mots
La llengua té molts i diversos usos socials. És a dir , no és estàtica sinó que és viva i s’adapta als nous canvis de la societat, sempre en evolució.
La creació de noves parauleses regeix pel principi d’economia, el qual diu que no s’inventa un mot nou per denominar cada nova expressió , sinó que s’utilitzen els recursos lingüístics.
Els recursos lingüístics per la formacióde mots poden ser externs, si els mots són paraules estrangeres o interns si es creen a partir de paraules de la pròpia llengua. A l’interior dels interns hi ha la composició que consisteix en unirdos mots com per exemple, ferrocarril. També trobem l’habilitació que consisteix en canviar la categoria del mot com per exemple dinar, que pot ser verb o substantiu. La truncació , la qual consisteixen l’abreujament d’un mot com per exemple en noms com Cristina(Tina) , o també , en sigles com ara ONU. Les onomatopeies són un altre recurs lingüístic que consisteix en reproduir sons o en duplicarparaules, ziga-zaga. La derivació és un lexema al que s’hi adhereixen morfemes derivatius que en canvien el significat. A dins dels externs hi trobem el manlleu que consisteix en importar mots d’altresllengües com ara futbol
En conclusió, el fet de que la llengua estigui sempre en constant moviment l’enriqueix mica en mica, gràcies als recursos lingüístics.

Els registres lingüístics

Elregistre lingüístic és l’ús de la llengua que utilitzem depenent de la situació de comunicació en la qual ens trobem.
Hi ha tres registres principals: el registre informal , l’estàndard i el formal
Elregistre formal és el més culte i a dins d’ell i podem trobar el cientificotècnic i el literari. El cientificotècnic s’utilitza en àmbits com ara la informàtica. És a dir, fa servir paraules tècniquesi específiques depenent de la necessitat de cada àmbit. El registre literari utilitza mots molt cultes i s’exposen en la literatura com ara poemes.
El registre estàndard és el mínim exigit per a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • formacio de mots
  • Las mots
  • Mots de liason
  • Mots.
  • Mots
  • Mots
  • Mots
  • Formacio fisica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS