Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya

Páginas: 4 (927 palabras) Publicado: 17 de septiembre de 2013
Zona de producció, antecedents i evolució.

La zona de producció de la llet, així com la d'elaboració del formatge, està constituïda per les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Aquestescomarques estan delimitades per la Serralada del Cadí i la ratlla dels Pirineus, lligades per la conca del riu Segre. De característiques físiques i climàtiques molt similars, composen un sistema depetites valls i riberes formades al llarg i a l'ample del riu i els seus afluents, el més important dels quals, La Valira, estableix el lligam amb les Valls d'Andorra.

El clima, de tipus mediterranitransformat per la muntanya, és sec i fred a l'hivern, plujós a la primavera, calorós i sec a l'estiu, i suaument humit a la tardor, característiques ideals per al tipus d'herba de pastura que dóna el"bouquet" diferencial a la llet d'aquestes contrades.

En aquestes comarques es va introduir la producció lletera a principis de segle XX arran de l'entrada de la fil·loxera que va afectar tota lavinya, conreu que fins aquell moment era l'activitat agrícola principal de la zona.

L'any 1915, Josep Zulueta i Gomis i un grup de pagesos clarividents, van fundar la Societat Cooperativa CADÍ. Foul'inici d'un projecte socioeconòmic que va marcar un nou camí en la reestructuració de la pagesia comarcana.

Amb una producció de 200 litres de llet diaris, es va iniciar la fabricació de la mantegaque ben aviat assoliria, sota la marca CADÍ, una indiscutida primacia en el mercat.

Més endavant, els formatges van anar aconseguint també, de manera progressiva, un alt grau de prestigi i dereconeixement.

La millora genètica, la selecció i tractament del bestiar boví, junt amb la modernització de les tècniques de fabricació, van fer possible l'obtenció d'una excel·lent primera matèria i,amb el temps, la consolidació d'uns derivats làctics en els que la qualitat ha estat el seu principal distintiu.

Característiques del producte i normativa

El formatge emparat per aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els aiguats de l'Alt Urgell
  • Temps, poder i conflicte a l'alta edat mitjana
  • L'alt segre
  • tast formatges
  • Espais diferenciats a l'interior dels edificis religiosos cristians i musulmans a l'Alta Edat Mitjana
  • La cerdanya
  • Comentari l'altar de zeus
  • Qui s'ha endut el meu formatge ?

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS