fossar de les moreres

Páginas: 2 (409 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2013
EL FOSSAR DE LES MORERES (S.XVIII)
A tocar de l'església de Santa Maria del Mar trobem EL FOSSAR DE LES MORERES. Aquesta plaça amaga un dels episodis més importants de la història de Barcelona, idestaca més per aquest motiu que per la seva elegància o decoració.
Els orígens del Fossar de les Moreres daten del S.XII, quan es diu que el capellà de l’església de Santa María del Mar, necessitavaun lloc proper a la parròquia per a enterrar als seus fidels. Va sol·licitar al burgès Bernat Marcús la donació d’aquest terreny proper a l’església ja que era de la seva propietat. Marcús, desprésde rumiar-s’ho, va cedir el solar, però amb la condició de que cada quinze dies havia d’haver un enterrament al seu solar, ja que si no, considerava que realment el terreny no era tant necessari per alcapellà. Passats els primers quinze dies sense que hi hagués cap enterrament, Marcús es va dirigir cap a l’església per anular la donació del terreny; però quan va arribar i es va situar sota lesmoreres que guarnien la plaça, li va donar un atac al cor. D’aquesta manera va ser ell mateix qui va inaugurar el cementiri.
Però sobretot, aquesta plaça és significativa perquè sota el mateix fossar,van ser enterrats els caiguts de l'onze de setembre de 1714, quan defensaven Barcelona abans de que fos presa per les tropes de Felip V a la Guerra de Successió Espanyola.
Tot i la desaparició delcementiri, avui dia aquest lloc commemora i recorda als catalans caiguts durant l’assetjament simbolitza el sentiment patriòtic català. Es va remodelar al 1989. Es van enderrocar les casetes que hihavia al damunt i es va pavimentar l'espai amb maó roig, símbol de la sang vessada, i es van restaurar les façanes de les cases que donen a la plaça.
A l’actualitat observem la flama eterna inauguradaal 2001 en record als màrtirs del 1714, amb el poema de Frederic Soler Pitarra gravat sobre el monument, traduït a l’anglès i al francès: “Al fossar de les moreres / no s'hi enterra cap traïdor; /...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Fossar De Les Moreres
  • Fosse
  • Morera
  • Bob Fosse
  • Bob Fosse
  • luis morero
  • luis morero
  • luis morero

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS