Fotocopia

Páginas: 3 (662 palabras) Publicado: 26 de febrero de 2014
Renaixença

Es un moviment social, cultural i politic que es produeix al principi del segle XIX i que es fa per recuperar llengua català culta.
1833-1892 el govern comença a canviar formad'acceptar català. I apareixes editorials i mitjans de comunicació. L'institucio que va ajudar la llengua son: universitat de Barcelona, centre excursionista de Catalunya, acadèmia de les bones, ateneuBarcelonès...
Els concursos també va ser important per aquell èpoques. 1859 va fer un concurs que anomena " jocs florals ", per que als poeta que participi el concurs. N'hi ha tres premis: englantina,viola d'or i flor natural. (Millor poema de patriòtic, religionsos i amor)
El gran poeta es el Jacint Verdaguer, novel·lista Narcís Oller i dramaturg es Àngel Guimerà. Si la persona consegueix els trespremis tindrà un títol anomenat " mestre en gai saber" Jacint Verdaguer es el primer persona que va conseguir aquest títol.

Jacint Verdaguer

Ell va naixer en un municipi de la comarca d'Osonaque es diu Folguelores. Va ser ordenat sacerdot d'una església. L'autor va aprendre a escriure i llegir de forma autodidacta. Va ser titolat "mestre en gai saber". Les seves obres la majoria sonpoètic, hi ha d'èpica, religiósa i patriòtica. D'epica com l'atlantica i el Canigó que parla d'origen d'un país. L'obra religiosa es diuen A Montserrat, aquest obre va guanya el premi de jocs florals. Ipatriòtica son aquells que està relacionat amb la seva pàtria, Catalunya,etc. Com l'emigrant i vilorai.

Narcís olle

Va ser un advocat i escriptor. I també va ser Mestre en gai saber. les sevesobres importants son:
La papallona, 1882
L'Escanyapobres, 1884
Vilaniu, 1885
La febre d'or, 1890–1892
La bogeria , 1898
Pilar Prim, 1906

Àngel Guimerà

Va naixer Santa Cruz de Tenerife. Varebre el títol de Mestre en gai saber. Es un professor i membre de l'IEC. La seva difícil aïtuació amb les dones va afectar les obres que escriu. Xavier Fàbregas es un professor de universitat que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • fotocopiadora
  • Fotocopiadora
  • La fotocopiadora
  • Fotocopias
  • Fotocopia
  • Fotocopiadoras
  • Fotocopias
  • Fotocopiadora

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS