Foucault

Páginas: 20 (4790 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2011
1 . Podríem definir biopolítica com la pràctica governamental que intenta racionalitzar els fenòmens plantejats per un conjunt d’éssers vius constituïts en població. Es tractaria del control i manipulació d’assumptes de la vida de les persones com per exemple els problemes relatius a la salut, a la higiene, la natalitat, les races, i fins i tot ha conquistat d’espais essencials de l’ésser humàcom es l’afectivitat. Uns exemples de la biopolítica en la nostra societat podria ser la exercida en les campanyes de vacunació, o d’higiene, en la legislació biomédica i genètica i en assumptes com l’avortament. Aquests camps han esdevingut la base del control polític i econòmic de l’ésser humà per part dels poderosos.
Segons Foucault el poder estaria controlat pel govern i l’executen gràcies auna gran quantitat d’institucions específiques com poden ser l’administració, la policia, l’exèrcit i l’aparell de l’estat. A part, existeixen tot un ventall d’institucions que aparentment són independents però que realment no ho son i possibiliten el biopoder sobre la població.
El biopoder significa la mort de la subjectivitat, la mort de la persona com diria Foucault. Trobem un exemple moltexplícit al començarem de la primera pac, en el moment en que s’observa que les grans multinacionals s’apoderen de la subjectivitat dels consumidors i introdueixen de manera subtil. A més a més la biopolítica s’encarrega d’oferir a les persones els recursos per satisfer les seves ànsies consumistes. La categorització dels individus realitzada per les grans multinacionals no resulta ser unaoportunitat per expressar la subjectivitat si no una dominació d’aquesta i un control sobre les persones, que acaben creient que no es possible mostrar la seva individualitat sense productes consumibles que les grans multinacionals li han ofert. Es tracta per tant d’una pèrdua del nostre jo.
Per altra banda, al final del documental observem que els polítics comencen a exercir el biopoder quan tantRonald Reagan com Margaret Thatcher, apel·len a la individualitat de la persona i dels seus valors. Utilitzen la informació sobre les necessitats dels ciutadans per penetrar-hi i utilitzar-ho com a eina per tal d’arribar al poder.
En la segona pac trobem altres casos de biopolítica com per exemple el concepte de loser i winner instal.lat en la societat d’EUA. Segons aquesta concepció majoritària avuien dia en la societat, aquell que fracassa en la recerca del American way of life es perquè s’ho mereix. La pobresa per tant tindria una causa personal.
Segons el meu punt de vista, la biopolítica ha aconseguit quelcom molt important com es el control de les persones de tal manera que no puguem veure com a possibles canvis en el món. Per exemple, he observat la manipulació dels valorsd’altruisme i ajuda a la resta. Des dels mitjans de comunicació no paren d’enviar-nos missatges sobre com ha de ser l’ajuda als altres. Com si no hi hagués altres alternatives d’ajudar a les persones. Es a dir, assistim a un intent d’homogeneïtzació de la solidaritat i l’altruisme. Es com si l’ajuda tingués que ser sempre de manera puntual. Ser solidari en l’actualitat es col·laborar de manera puntual encauses benèfiques sense que la persona s’impliqui en moviments socials que puguin plantejar canvis socials profunds. Es tracta d’un altruisme més proper a la beneficència, amb una clara falta d’implicació. Es ha dir, que l’ajuda sigui possible i que l’ésser humà es tranquil·litzi per fer quelcom contra la pobresa però al mateix temps aconseguir que les persones no qüestionin la manera de funcionardel món. Per donar un exemple, podem veure a personatges públics anant a països del tercer món a ajudar de manera puntual. Aquestes persones són vistes com persones altruistes i un cop la campanya acaba tornen a la seva vida quotidiana, als seus negocis que de manera indirecta perjudiquen als que menys tenen.
Per donar un altre exemple que trobem en la nostra societat, podríem parlar de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Foucault
  • Foucault
  • foucault
  • Foucault
  • Foucault
  • Foucault
  • Foucault
  • Foucault

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS