Frédéric chopin

Páginas: 17 (4133 palabras) Publicado: 6 de febrero de 2012
Frédéric-François Chopin (Żelazowa Wola, Polònia, 1 de març de 1810 – París, 17 d'octubre de 1849) és generalment considerat com el més gran dels compositors polonesos i entre els més grans compositors de piano, instrument per al qual va compondre quasi exclusivament. Originalment, el seu nom era Fryderyk Franciszek Chopin, però va adoptar la forma francesa: Frédéric-François quan va deixarPolònia i va anar a París a l'edat de vint anys, i d'on no va tornar mai. El seu llinatge és algunes vegades escrit Szopen en els texts polonesos.
L'obra de Chopin representa el Romanticisme en el seu estat més pur. Se l'anomenava el Poeta del piano.
Biografia

[modifica]Infantesa
Va néixer en un llogarret de Masòvia, a 60 km de Varsòvia en el centre de Polònia, en una petita finca propietat delcomte Skarbek, que formava part del Gran Ducat de Varsòvia. La data del seu naixement és incerta: el compositor mateix (i la seva família) declarava haver vingut al món el 1810, el 1r de març i sempre va celebrar el seu aniversari en aquella data, però a la seva partida baptismal figura com nascut el 22 de febrer. Si bé el més probable és que això últim fos un error per part del sacerdot (va serbatejat el 23 d'abril a l'església parroquial de Brochow, a prop a Sochaczew, gairebé vuit setmanes després del naixement), aquesta discordança es discuteix fins al dia d'avui. Així doncs, aquest any 2010, en fa dos-cents del seu naixement.[1]
El seu pare, Mikołaj Chopin (Marainville, Lorena, 1771-1844), era un emigrant francès de llunyans avantpassats polonesos, que s'havia traslladat a Polònia el1787, animat per la defensa de la causa polonesa, i era professor de francès i literatura francesa; també era preceptor de la família del comte Skarbek. La seva mare, Tekla Justyna Kryżanowska (Dlugie, Kujawy, 1782-1868) pertanyia a una família de la noblesa polonesa vinguda a menys i era governant de la finca. Tanmateix, la família es va traslladar a Varsòvia l'octubre del mateix any, ja que elseu pare havia obtingut el lloc de professor de francès al Liceu de Varsòvia. Ambdós van tenir 3 filles més: Ludwika (1807-?), Izabella (1811-¿?) i Emilia (1813-1827). Frédéric era el segon fill i únic baró.
Frédéric i les seves germanes van créixer en un entorn en el qual el gust per la cultura en general, i la música en particular, era considerable. La seva primera mestra de piano va ser la sevagermana Ludwika, amb qui després tocava duets per a piano a quatre mans. En destacar aviat les seves excepcionals qualitats, als sis anys els seus pares el van posar a les mans del mestre Wojciech Żywny, violinista amant de la música de Bach (fet llavors poc comú) i de Mozart, amb els quals basava principalment els seus ensenyaments.
Un any més tard va compondre la seva primera obra i com el nenno sabia escriure molt bé, la peça va ser anotada pel seu pare. Es tractava de la Polonesa en sol menor per a piano, publicada el novembre de 1817 al taller de gravat del pare J. J. Cybulski, director de l'Escola d'Organistes i un dels pocs editors de música polonesos del seu temps; aquell mateix any va compondre una altra Polonesa en si bemoll major (amb només set anys d'edat). A aquestes vanseguir altres poloneses, a més de marxes i variacions. Algunes d'aquestes composicions es troben avui perdudes.


Chopin tocant davant la família Radziwiłł, 1829
Als vuit anys tocava el piano amb mestria, improvisava i componia amb facilitat: va donar el seu primer concert públic el 24 de febrer de 1818 al palau de la família Radziwill de Varsòvia, on va tocar el Concert en mi menor de VojtechJirovec. Aviat es va fer conegut en l'ambient local de la ciutat, considerat per tots com un nen prodigi i anomenat el «petit Chopin». Va començar a donar recitals a les recepcions dels salons aristocràtics de la ciutat, per a les famílies Czartoryski, Grabowski, Sapieha, Mokronowski, Czerwertynski, Zamoyski, Radziwill, Lubecki, Zajaczek, Skarbek i Tenczynski, tal com fes Mozart a la mateixa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Frederic Chopin
  • Frederic Chopin
  • Frédéric Chopin
  • Biograf A De Frederic Chopin
  • Frédéric chopin
  • frederic chopin
  • frederic chopin
  • Frédéric chopin

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS