Fracking

Páginas: 8 (1770 palabras) Publicado: 28 de abril de 2013
Treball del “Fracking”


Índex



Fracturació hidràulica

Evolució del fracking

Qui concedeix el permís de recerca d'hidrocarburs?

Advantatges del fracking

Inconvenients del Fracking

Fracking a Espanya

Notícies


Fracking

Fracturació hidràulica

El fracking o fracturació hidràulica és una tècnica per possibilitar o augmentar l'extracció de gas i petroli delsubsòl.
Aquesta tècnica serveix per explotar el gas acumulat en els porus i fissures de certes roques sedimentàries estratificades de gra fi o molt fi, generalment argilenques o margoses, la poca permeabilitat de les quals impedeix la migració del metà a grans borses d'hidrocarburs.

Consisteix en l'extracció de gas natural mitjançant la fracturació de la roca mare (pissarres i esquists). Perextraure el gas atrapat en la roca s'utilitza una tècnica de perforació mixta: en primer lloc es perfora fins a 5000 metres en vertical i després es perfora diversos quilòmetres en horitzontal (2 a 5).

Llavors s'injecta aigua amb sorra a (98%) i una sèrie d'additius químics (2%) a gran pressió. Això fa que la roca es fracture i el gas s'allibere i ascendisca a la superfície a través del pou. Elprocés es repeteix al llarg de la veta de roca rica en gas.

Part de la barreja injectada torna a la superfície (entre un 15 i un 85 %). Per poder extraure el gas i el petroli amb el fracking, han de ser utilitzats centenars de pous ocupant àmplies àrees (la separació entre ells ronda entre 0,6 a 2 km) i injectar en ells milions de litres d'aigua carregats amb un còctel químic i tòxic perextreure-ho.


Evolució del fracking

Les injeccions en el subsòl per afavorir l'extracció de petroli es remunten fins a 1860, en la costa nord-americana, emprant aleshores nitroglicerina. En 1930 es van començar a utilitzar àcids en lloc de materials explosius, però és en 1947 quan s'estudia per primera vegada la possibilitat d'utilitzar aigua.
Aquest mètode va començar a aplicar-se industrialment en1949 per l'empresa Stanolind Oil.
Juntament amb l'aigua s'inclou una certa quantitat de sorra per evitar que les fractures es tanquen en detenir-se el bombament, i també s'afegeix entorn d'un 1% d'additius, productes químics la funció dels quals és potenciar l'efectivitat de la fractura.



No obstant això no és fins a l'any 2002 quan es combina l'ús d'aigua tractada amb additius queredueixen la fricció amb la perforació horitzontal i la fractura en múltiples etapes.

A Estats Units s'estima que la generalització d'aquest mètode ha augmentat les reserves provades de gas prop d'un 40% en quatre anys.
Fins a 2010, es calcula que s'han realitzat 2,5 milions de fractures hidràuliques a tot el món.

A Europa no existeix una regulació específica sobre la tècnica del fracking. Uninforme del Parlament Europeu recomana la seva regulació i que es facin públics els components que s'empren en els pous de perforació. El Parlament búlgar va prohibir el seu ús en 2012. El govern de Cantàbria va aprovar la Llei en la qual es regula la prohibició de la tècnica fracking.



A Espanya, el Ministeri d'indústria i comunitats autònomes com el País Basc o Castella i Lleó estan concedintpermisos de recerca, malgrat la disconformitat de diverses organitzacions. 
Qui concedeix el permís de recerca d'hidrocarburs?

Per a permisos que afecten a territori de diverses Comunitats Autònomes, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Aquests permisos són aprovats pel Consell de Ministres del Govern Central.

Per a permisos que afecten a territori d'una sola Comunitat Autònoma, laConselleria d'Economia i Ocupació de la Comunitat Autònoma corresponent.

Cal tenir en compte que no tots els permisos de recerca d'hidrocarburs o d'explotació d'hidrocarburs són per a gas no convencional, que és el que s'extreu mitjançant el procediment de la fracturació hidràulica. També hi ha permisos per extreure petroli cru i per extreure gas metà no convencional.

Advantatges del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El fracking
  • Fracking
  • Fracking
  • Fracking ¿Que es?
  • Fracking
  • Fracking
  • fracking
  • fracking

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS