Francesc coll i guitart

Páginas: 2 (492 palabras) Publicado: 11 de enero de 2015
Francesc Coll i Guitart va ser un sacerdot de l'Ordre dels Predicadors, missioner i fundador de la Congregació de les Dominiques de l'Anunciata . Va ser beatificat per Joan Pau II el 29 d'abril de1979 i canonitzat l'11 d'octubre de 2009 per Benet XVI.
El pare Coll va néixer el 18 de maig de 1812 a Gombrèn (Ripollès). Era el desè, i últim, fill. Des de ben jove, es va dedicar a la formaciód'infants, que conjugava amb la formació sacerdotal al Seminari de Vic, on va entrar amb només onze anys. El 1830, entra a l'Ordre dels Predicadors en el convent de Girona. Hi viu, fa la professió solemnei rep el diaconat, fins que, cinc anys més tard, l'exclaustració dels religiosos provoca que hagi de viure fora del convent. Malgrat tot, no va renunciar mai a la professió dominicana.
Va rebre elpresbiterat el 1836. Va ser destinat al ministeri parroquial i, després, a la predicació itinerant, com demana el carisma dominicà: va passar quaranta anys predicant per Catalunya. La seva intensapredicació va ser un instrument important per a la renovació religiosa de la societat. Francesc Coll va ser nomenat director de l'ordre seglar dominicana el 1850. Va impulsar un projecte de formaciócristiana de les joves en els llocs més pobres. D'aquesta manera, va impulsar la congregació de Germanes Dominiques de l'Anunciata el 1856, que amb el temps s'estendria per tot el món.
Des de 1869 vaestar malalt, patint ceguesa i pèrdua de les facultats mentals. Va morir a Vic el 2 d'abril de 1875 i allà es venera el cos a la casa mare de la congregació.
Coll va determinar que les germanes de lacongregació es dediquessin als nens i joves més necessitats. Així, les primeres comunitats van ser dirigides a zones de la Catalunya rural treballant en l'escola pública. Tanmateix, en els primers anys,i fruit de la situació sociopolítica -la revolució de setembre de 1869- les religioses es van veure forçades a deixar aquestes escoles i a fundar col·legis privats, molts d'ells a redós de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Francesc Ferrer i Guàrdia
  • CCPP Cas Guitart I El Poder
  • Guitart i el poder
  • Resenha: Rerum Familiarum, I, 7
  • Francesc ferrer i guárdia
  • Rese A Del Libro Francesco I
  • coll
  • Francesco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS