Francesc Eiximenis

Páginas: 2 (415 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2013
Va néixer a Girona al 1327/32 i va morir a Perpinyà al 1409. Va ser fill d’una família burgesa. Va ser polígraf, frare franciscà i punt de referència fonamental per entendre la societat, la cultura ila literatura catalanes dels segles XIV-XV.
Quan era molt jove va entrar al ordre franciscà i va anar a les Universitats de París i Òxford, on va completar la seva formació intel•lectual. A laUniversitat de Tolosa aconsegueix el títol de Mestre en Teologia. Va ser nomenat catedràtic de Barcelona des del 1352 fins al 1381. Per encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona, es dedica a l'ensenyament, ala predicació i a efectuar diverses gestions polítiques. És aleshores quan comença una gran activitat com a escriptor, tant pel que fa a les obres escrites en llatí com en català, dedicades a temesben diversos.
L’any 1408 el papa Benet XIII va consagrar Eiximenis bisbe d’Elna i patriarca de Jerusalem, títol aquest darrer de caire merament honorífic. Es trasllada a la seva diòcesi immediatament,però no la pot dirigir durant gaire temps, ja que mor a Perpinyà el 1409.
-Gèneres que va cultivar:
La seva aportació a la literatura està basada en lo bon prosista que era. Ha escrit diversesobres tan en català com en llatí i moltes d’elles han estat traduïdes posteriorment.

-Títols:
Escrites en català, les obres més destacades són Lo Crestià (és una enciclopèdia de trenta volums quepretenien contenir lo fonamental del cristianisme), Llibre de les dones(1396),( és un llibre de caire moralitzador que descriu la vida de la nena, de la donzella, de la casada, de la viuda i de lareligiosa, tal com era i tal com Francesc creia que havia d’ésser), El llibre del àngels(1392)( és un resum de les doctrines a la seva època sobre la natura i els atributs dels àngels. Va ser traduït adiverses llengües; castellà, llatí, francès i flamenc.) Vida de Jesucrist(1403), , Cercapou, la Doctrina compendiosa i Scala Dei.
En llatí destaquen: De Triplici Statu Mundi, Allegationes i Ars...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Francesc Eiximenis
  • Francesc Eiximenis
  • Vida I Obra De Francesc Eiximenis
  • Ramon llull i francesc eiximenis
  • Francesco
  • francesco
  • FRANCESCA
  • francesco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS