franco

Páginas: 4 (805 palabras) Publicado: 21 de enero de 2015
A la fi de la guerra, Catalunya perdria tot allò que tant li havia costat aconseguir. Franco havia abolit l'Estatut d'Autonomia del 1932 poc després d'entrar en terres catalanes (abril 1938). LaGeneralitat i tota la seva obra fou abolida. La democràcia deixava pas a una dura dictadura presidida pels guanyadors de la contesa bèl.lica.
Quedaven per davant molts anys de foscor per a Catalunya. Noseria fins passada la mort del dictador, quan Catalunya recuperaria la Generalitat i les seves institucions d'autogovern (any 1977).
El govern autònom, la llibertat, els drets, el pluralisme polític,etc. no tenien cabuda en la "nueva España" que van imposar els franquistes.



d) Catalunya en els temps de la 1ª etapa del franquisme
Franco va abolir l'Estatut d'autonomia de Catalunya de 1932el 5 d'abril del 1938. Això comportà milers de persecucions, empresonaments, depuracions i expulsions del treball. Es considera que hi va haver unes 3500 execucions; una d'elles fou Lluís Companys.Franco tractà Catalunya com un país enemic ocupat i perseguí tots els símbols i manifestacions col·lectives de la nació catalana. Va prohibir l'ús oficial del català, fou bandejat de l'escola, lapremsa i dels mitjans de comunicació, de l'Església i dels rètols comercials. El seu ús es limitava a l'àmbit familiar. Qualsevol infractor d'aquesta norma era objecte d'una important sanció econòmica.Tots els símbols de catalanitat (la bandera , l'himne, el Cant de la senyera, la sardana, etc.) foren prohibits; el nom de Catalunya fou eliminat dels carrers i places i també ho foren els episodis,institucions i personatges representatius de la història de Catalunya. També es prohibí la publicació de llibres i periòdics en català i la representació d'obres teatrals en català. Tota la toponímia foucastellanitzada i es va prohibir la inscripció de noms en català als registres civils.
Instal·lats a l'exili, els dirigents polítics catalans intentaven de mantenir viva una representació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • franco
  • Frances
  • frances
  • Frances
  • Frances
  • Franco
  • Frances
  • Frances

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS