Frankenstein con la filosofía

Páginas: 13 (3037 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2014
­
FRANKENSTEIN




Albert Clua Pastor
1 Bat B
Filosofia
ÍNDEX

Fitxa del llibre_________________________pag 3
L’autora______________________________pag 3
Context sociopolític_____________________pag 3 i 4
Tema i argument________________________pag 4
Estructura_____________________________pag 5
Personatges____________________________pag 5 i 6
Missatge icontinguts____________________pag 7
Valoració missatge i continguts____________pag 8
Relació temàtica amb 1 de bat_____________pag 8 i 9
Justificació de la tria del llibre_____________pag 9
Conclusions____________________________pag 9
Webgrafia______________________________pag 10











Fitxa del llibre
Títol original: Frankenstein or The Modern Prometheus
Autora: Mary W.Shelley
Editorial:Cruïlla
Any de publicació: 1818
País: Anglaterra
Edició: Philippe Munch

L’autora
Mary Wollstonecraft Godwin, va néixer el 30 d’agost de 1797 i va morir l’1 de febrer del 1851, va ser una narradora, dramaturga, filòsofa i biògrafa britànica. Va editar i promocionar les obres del seu marit. El seu pare va ser el filòsof polític William Godwin i la seva mare la filòsofa feminista MaryWollstonecraft.

Mary Shelley, va tenir la idea d’escriure Frankenstein mentre feia vacances a la riba del llac Léman, a Suïssa, amb el seu marit. La novel·la va tenir un gran èxit ja quan es va publicar, se n’han fet múltiples versions i adaptacions i, posteriorment, el cinema ha contribuït a convertir-se el monstre protagonista en un autèntic mite.

Context sociopolític
Aquesta obra, esdesenvolupa durant el segle XVIII. En la Anglaterra del segle XIX s’operaven canvis de tipus econòmic, polític i social que, en l’àmbit intel·lectual, van tenir com a conseqüència un moviment individualista i rebel, el Romanticisme.
Els inicis de la revolució industrial i els avenços que aquesta va suposar en els àmbits de producció i de les comunicacions van generar una sensació d’optimisme davant lesil·limitades possibilitats de l’ésser humà en el desenvolupament científic. La desavantatge d’aquests inicis d’industrialització va se la aparició de la mà d’obra barata i de la pobresa urbana.
En el pla polític van sorgir ideologies radicals que s’oposaven a respectar les normes establertes en la societat, des de la inferioritat de condicions de la dona, fins el propi paper preponderant de lafamília.
William Godwin, pare de Mary Shelley, estava en aquesta línea de pensament, com ho estaven la majoria de personatges que es reunien a les tertúlies de casa seva. Els Romántics defensaven d’individualisme, la possibilitat de l’home que s’enfronta a unes normes de comportament que considera opressores com a única opció d’aconseguir la felicitat. Aquesta actitud comporta freqüentment larecerca de realitats diferents o la acceptació del misteriós i el desconegut com a part integrant de la realitat.
En aquest context social i cultural creix la autora de Frankenstein.
En la seva obra escrita a l’edat de divuit anys, es reflecteixen les inquietuds de tota una generació, sobre tot, la de una noia que interpreta el món segons les seves pròpies idees i que no pot evitar plasmar lesseves experiències personals. Així els seus personatges posen en manifest realitats tals com el paper secundari de la dona en la societat del moment, la fe en la possibilitat de l’home d’aconseguir objectius il·limitats, com la creació de la vida amb medis artificials, la crueltat i la injustícia derivades de la marginació social d’aquells que no es sotmeten a les normes.

1 Què hem llegit?

Elstema d’aquest llibre, és la creació d’un ésser i les seves conseqüències.
Robert Walton, aconsegueix finalment iniciar una aventura que ànsia des de fa anys i emprèn un viatge de exploració al Pol Nord en busca d’algun mar que li permeti arribar al Pacífic sense envoltar la Terra. A les gelades aigües del Pol Nord es troba amb Victor Frankenstein, un científic de Ginebra que navega en condicions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Frankenstein
  • Frankenstein
  • frankenstein
  • Frankenstein
  • Frankenstein
  • Frankenstein
  • frankenstein
  • Frankenstein

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS