Franquisme Transici I Democr Cia

Páginas: 100 (24819 palabras) Publicado: 17 de julio de 2015





PRACTIQUES
18 de gener 11-14H
Video “yoyes”

19 de desembre
Oral “Final d’Eta”

EXAMEN

23 de novembre de 2012
(bloc 1, 2) 6 preguntes + llibre “Economia franquista i corrupció”.

EXAMEN

10 de gener de 2013
(Bloc 3) 6 preguntes + llibre “transició – campus –capitols 3, 4 i 5”.
PARTICIPACIÓ EN EL DEBAT
19 de desembre
COMENTARI DOCUMENTAL
1 setmana després d’haver-lo vist.
4000/5000caràcters.
RESENYA D’UN PRODUCTE CULTURAL
21 de gener de 2013
4000/5000 caràcters.

Borja de Riquer «La dictadura de Franco»
Javier Tusell «Dictadura franquista i democràcia 1939-2004»

21/09/12
La república ve a través d’un procés d’enderrocament de la monarquia. Ningú posarà en dubte el resultat electoral que és el que permet la república on sortia successivament alternat el govern de dretes i eld’esquerres.
Si es produeix el cop d’estat es perquè hi ha altres interessos que interessen com el de frenar les reformes que havia fet el govern republicà.
El Cop d’Estat que estava programat el 17 i 18 de juliol del 36 era molt diferent del que havia dut a terme 13 anys abans Primo de Rivera. La naturalesa del Cop d’Estat tenia pensat crear una atmosfera de terror i l’eliminació física de totsaquells simpatitzants al front popular (exterminar a l’adversari). La naturalesa del cop és l’extermini. EX: A Canàries es mataran entre 3000-4000 persones.
La Guerra civil es produeix perquè fracassa el cop d’Estat militar (sinó no hi hauria guerra civil, en tot cas repressió) i al fracassar el cop d’Estat hi ha una divisió entre l’exèrcit i les forces polítiques. (militars VS policies).
Enaquells moments a Espanya lo important és la guàrdia civil que és un cos policial militaritzat. El conjunt de l’exèrcit espanyol no era professional, només una part d’ella, el 25% ho eren, que són els que hi haurà a Àfrica.
En els llocs on la guàrdia civil es va mantenir fidel a la república es on va fracassar el cop d’Estat.
A partir del fracàs del cop es desenvolupa la guerra civil (les guerreses solen guanyar en part per factor econòmics).
Intervenció d’Alemanya, Itàlia i Portugal, una cosa bàsica que funcionarà des del principi.
Actitud freda davant l’ajut de la República per part dels països democràtics com Gran Bretanya –que en part amb Gibraltar va ajudar als colpistes –França i EUA.
Per la personalitat de Francisco Franco.
Manuel Azaña quan doni les raons perquè han perdut laguerra dirà que en part a set per la ignorància de les democràcies europees.
Lo cert es que davant l’ascens del feixisme els únics que es partiran la cara seran els espanyols.
Hi haurà una participació heroica de la gent que defensarà la república, les brigades internacionals només seran un 2% de les tropes republicanes. Si dura molt la guerra en part és perquè Franco necessita la guerra perexterminar el seu adversari. (No només valia vèncer militarment, sinó que el que volia era exterminar del franquisme, que tenen un projecte de purificació del poble espanyol molt gros, el pecat a set molt gran, no pot ser que la gent penses que tots podien ser iguals. Ell volia demostrar qui manava aquí, i que les coses no canviaran mai, aquest era el seu missatge demolidor. La repressió no té tan solsun objectiu de castigar a la gent contraria sinó que té un sentit que tot allò que havia set des del 1931 ja no serà més, per això molta gent rebrà càstig de les coses que ha fet el 1934. EX: Gent que al 34’ estava afiliada a un partit polític ara serà sancionat.
El franquisme serà profundament antilleberal i per lo tant anticomunista, i això no serà tornar al XVIII, sinó tornar al XV-XVI. Elsaltres feixismes seran sistemes polítics moderns, però el franquisme no.
En certa manera la guerra va sorgir de la violenta oposició de les classes privilegiades i els seus aliats davant els intents reformistes dels governs republicà-socialista per millorar les condicions de vida dels membres més desfavorits de la societat.
El cost humà de la Guerra Civil: No es fàcil saber el cost humà, i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Esquema Fi Del Franquisme I Transició
  • Autocr Cia I R Gims No Democr Tics
  • Democr cia
  • Esquema Transicio N Democra Tica
  • Los gobiernos de la transici n I
  • Ichasagua Y La Democr Cia Guanche
  • franquisme i transició
  • Transici n democr tica en Mexico 71 a os PRI 12 a os PAN

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS