Franquisme

Páginas: 15 (3699 palabras) Publicado: 8 de junio de 2011
Himne de la República:
http://www.youtube.com/watch?v=vFYgsaf-xYc

LA II REPÚBLICA (1931-1936)

1.- La proclamació de la República i el període constituent

- La República va començar perquè el rei va decidir marxar del país després de la gran victòria dels partits republicans en les eleccions del 12 d'abril de 1931. A més a més, se sabia que els partits d'oposició tenien signat elPacte de Sant Sebastià per posar fi al règim quan poguessin.

- El 14 d'abril es va anar produint la proclamació espontània de la República (València, Bilbao, Sevilla, Barcelona, ...) a mesura que la gent sortia pacíficament i festivament als carrers per celebrar la victòria electoral. En veure la generalització del moviment, Alfons XIII va decidir marxar a l'exili (sense abdicar)

- A Madrid, ala vista dels fets, es va constituir ràpidament un govern provisional, una coalició dels partits que havien guanyat les eleccions: republicans, socialistes i regionalistes.

- El nou govern va actuar de seguida convocant eleccions a Corts Constituents, per al 28 de juny. A més, va decretar una sèrie de mesures urgents:

- Amnistia[1] general per als presos polítics
-Proclamació de les llibertats polítiques i sindicals que s'havien restringit durant el règim anterior.
- Fre a l'expulsió de terres dels pagesos que no podien pagar les rendes que els terratinents els havien apujat.
- Devaluació de la pesseta (per afavorir les exportacions i mirar de superar la crisi econòmica).
- Presa de negociacions amb la República Catalanaque, pel seu compte, havia proclamat ERC (Macià) a Catalunya (ignorant, deien, el Pacte de Sant Sebastià, que establia que fos la nova Constitució la que determinés el nou model d'estat). Es va aconseguir que Macià s'avingués a acceptar la forma d'Estat que establís la futura Constitució a canvi d'un govern provisional autonòmic a Catalunya (Generalitat).

- Les eleccions del 28 de juny van sermolt participatives (70%) i van ser un gran èxit per a republicans i socialistes (250 diputats dels 464 totals). El centre va obtenir 100 diputats i la dreta 80. Els nacionalistes d'ERC tenien 30 diputats i els basconavarresos 14.

- Ràpidament es va elaborar la Constitució de 1931, que s'aprovaria aquell mateix desembre. Era marcadament democràtica i progressista. Definia Espanya com "unarepública de treballadors de tota mena, que s'organitza en règim de llibertat i justícia". No era federal, com es pretenia, per exemple, des de Catalunya, sinó que es definia com a Estat integral, tot i que això no era incompatible amb l'autonomia dels municipis i regions. S' establia un legislatiu unicameral. L' executiu es reservava al govern (amb un president), i el cap d' estat seria el presidentde la república (amb poders institucionals, però també de suspendre les Corts). Pel que fa a drets i deures, la constitució ampliava molt els drets i llibertats (igualtat davant la llei, sufragi universal per a majors de 23 anys, vot a les dones, laïcitat de l'Estat, matrimoni civil, divorci...).

- Va ser aprovada per la majoria dels partits, però no va obtenir consens (89 diputats hi vanvotar en contra: majoritàriament els conservadors).

2.- La conjuntura econòmica dels anys trenta

- És important destacar aquesta falta de consens des del primer moment. Igual com una majoria s'hi va il·lusionar i esperançar, unes minories (poderoses: terratinents...) s'hi van posar decididament en contra.

- També cal destacar que la República va haver de conviure amb una forta crisieconòmica mundial, i que això en va marcar molt el desenvolupament. Es va sentir sobretot en els sectors d'exportació (cítrics, oliva, minerals...). Tanmateix, aquesta crisi fou més feble a Espanya que a altres llocs, perquè l'economia espanyola estava molt deslligada de la de la resta del món. D'altra banda, també la va suavitzar la devaluació de la pesseta, que va permetre que les exportacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS