franquisme

Páginas: 4 (855 palabras) Publicado: 14 de abril de 2013
Intervencionisme econòmic
L'estat franquista va ser capitalista, però amb un gran intervencionisme econòmic per part de l'Estat, que va intentar millorar l'economia mitjançant els successius Planesde Desarrollo. La propietat privada era un dret reconegut, però l'Estat estava per sobre dels interessos individuals. Aquest sistema autoritari, intervencionista i controlador deixava els empresaris iterratinents per sobre dels treballadors en les negociacions.
El control de les relacions laborals l'exercia el sindicat vertical i les vagues eren considerades subversives i, per tant, estavenprohibides. A partir dels anys 50, Franco va anar suavitzant l'intervencionisme del règim, l'autarquia, per a sortir de la crisi econòmica i assegurar-se el recolzament i les inversions dels aliatsoccidentals.


La creu del Valle de los Caídos s'aixeca sobre la tomba de Franco
[modifica]Ideologia: el nacionalcatolicisme
Articles principals: Nacionalcatolicisme i nacionalsindicalisme
Elfranquisme, a diferència d'altres moviments de caire totalitari, com el feixisme italià i el nazisme, no va aportar una ideologia pròpia ben definida ni innovadora. El franquisme es basava en la ideologiadels que van recolzar l'alçament militar del 18 de juliol de 1936 (el "glorioso alzamiento nacional"). Les bases ideològiques del règim van ser les dels sectors tradicionalistes conservadors i feixistes.L'ideòleg del feixisme espanyol va ser José Antonio Primo de Rivera de Falange, partit que va suposar un intent d'imitació a Espanya del feixisme italià. Franco, un cop mort José Antonio Primo deRivera durant la Guerra Civil espanyola, va desactivar l'amenaça que aquest moviment podria suposar per al seu lideratge, primer obligant la Falange a fondre's amb el carlisme dins un partit únic —laFalange Española Tradicionalista y de las JONS— i posteriorment apartant als caps falangistes dels primers llocs de responsabilitat política.
El franquisme va consistir, bàsicament, en una defensa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS