Franquismo consolidación

Páginas: 5 (1104 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2014
8.3.2.-Segona etapa: consolidació.

8.3.2.1.- l’evolució del sistema polític.

Franco va intentar desmarcar-se d’Alemanya i apropar-se als aliats. A partir d’aquell moment van mirar la manera de trencar l’aïllament internacional del règim. Primer es va temptejar el Vaticà i després es va mirar de reprendre les relacions amb els EEUU. La personalitat més destacada en aquesta qüestió va serCarrero Blanco, que més tard es convertiria en una de les figures clau del règim, juntament amb un nou grup de polítics, membres de l’Opus Dei, que van començar a ocupar llocs molt decisius del govern.
En aquest període. El govern franquista va anar arraconant els sentiments feixistes , però com que Franco era contrari a la democràcia liberal parlamentària va inventar-se el terme DemocràciaOrgànica per a definir una sèrie de reformes polítiques que maquillarien la dictadura de cara a l’exterior. La definició d’aquesta democràcia es va plasmar a la Ley de Principios del Movimiento (1958), on es plasmaven els principis bàsics del sistema franquista i que es va mantenir fins la mort del dictador.
Es van restablir les Corts, però només per a deliberar i per a aprovar allò que dictaminés elgovern.
Es va presentar el Fuero de la Españoles, una mena de declaració de drets que garantia les llibertats bàsiques sempre que no anessin en contra de la llei, és a dir, cap, totes eren prohibides (associació, reunió, ...)
Al 1945 es va publicar la Ley del Referéndum en què s’establiria el sufragi universal. Si és que calia cap vegada (la qual cosa no va passar)
Amb la Ley de Bases delRégimen local els caps de família, els sindicats i les entitats econòmiques o culturals (amb un representant) tenien dret a vot per a triar els regidors dels ajuntaments, però per a poder ser candidat calia tenir el vist-i-plau del governador civil
A partir de 1943 els grups monàrquics van començar a donar suport a les aspiracions de Joan de Borbó, hereu de la corona espanyola. Van fer arribar a Francola instauració d’una monarquia, però Franco ja havia decidit com i quan s’instauraria aquesta monarquia. El dictador havia decidit que fos Joan Carles, el fill de Joan de Borbó, el qui fos educat per a assumir la corona a la seva mort. La Ley de Sucesión a la Jefatura del Estado va ser sotmesa a referèndum el 1947 i va ser aprovada.


8.3.2.2.- El bloqueig internacional

La victòria delsaliats a la Segona Guerra Mundial va anar acompanyada d’una forta oposició internacional a tots els grups règims polítics que havien donat alguna mena de suport als vençuts. El règim franquista va patir les conseqüències d’aquesta oposició. Es va rebutjar la legitimitat del govern espanyol (EEUU, GB i Fr) i es va manifestar l’esperança que l’oposició interior aconseguís canviar el sistema polític.L’ONU va confirmar la declaració i va recomanar a tots els estats que retiressin els seus ambaixadors de Madrid.
L’oposició espanyola a l’estranger confiaven que aquesta pressió faria caure el govern de Franco. Al temps, al país, grups de guerrillers (sobretot anarquistes i comunistes) van iniciar una resistència armada a les zones d’alta muntanya semblant al “maquis” francès contra les tropesd’ocupació alemanya durant la guerra. Fins i tot Joan de Borbó va fer públic un manifest on defensava una democràcia parlamentària per a l’Estat espanyol (Manifest de Laussana).
La pressió internacional va transformar-se en bloqueig econòmic i Franco va reaccionar amb duresa davant aquesta ofensiva i va presentar el bloqueig com un atemptat intolerable a la dignitat i la sobirania del poble espanyol.També es va començar una “neteja” a les zones on havia guerrillers.
La guerra freda entre EEUU i l’URSS va començar el 1948. aquesta situació va produir un gran tibantor entre els diversos països del món, que es van agrupar en dos blocs oposats segons a qui recolzessin. A partir d’aquest any l’anticomunisme nord-americà va ser radical i el seu objectiu va ser trobar aliats fidels com, per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS