FUSTES

Páginas: 5 (1190 palabras) Publicado: 19 de enero de 2014
La fusta en la construcció


Taulons de fusta


A la fusta de construcció, per tal d’evitar-ne la destrucció de la fusta se la sotmet a un tractament de conservació, que consisteix a injectar-hi en fred i a pressió, amb aparells adequats, o bé en calent, mitjançant autoclaus, una substància capaç de fer-la imputrescible (creosota, sulfat de coure...) i de preservar-la de l'acció del'aigua, de certs insectes i de la floridura.

En la construcció, la fusta s'empra com element resistent, com tancament, paviments o decoratiu.
Elements resistents: Pilars, bigues, entramats o encavallades
Tancaments: S'usa bàsicament per baranes, portes o elements estructurals de fusteria (bastiments, finestres)
Paviments: Tarimes de parquet, massís o laminat
Decoració: S'utilitza enelements escultòrics o panel·lats,
Elements auxiliars: Com a material de construcció s'utilitza per bastides, encofrats o plataformes.

Submarí construït amb fusta d’olivera.


Per a construccions hidràuliques, de travesses de ferrocarril, armeria, etc., s'empra l'anomenada fusta de ferro, molt dura i resistent.
Exemples d’elements estructurals de fusta
LES BIGUES
Al llarg de la història,les bigues s'han realitzat de diversos materials; el més idoni dels materials tradicionals ha estat la fusta, ja que pot suportar grans esforços de tracció, la qual cosa no succeeix amb altres materials tradicionals petris i ceràmics, com el maó.
La fusta tanmateix és un material ortotròpic que presenta diferents rigideses i resistències segons els esforços aplicats siguin paral·lels a la fibrade la fusta o transversals.
L’ENTRAMAT DE FUSTA
L’entramat de fusta és un mètode de construcció en el qual l'estructura sostenidora de l'obra és un esquelet de fusta, sovint de roure o pi per la seva resistència a la intempèrie, sense parets mestres. Els trams interns s'omplen de materials diversos, segons la disponibilitat i els costums locals: teixit de vímet estucat de guix, d'argila, debonyiga i palla i més tard també maons.
PARQUET O ENTARIMAT
Els tipus de fusta utilitzades als entarimats varien tant en color com en textura, sent els més comuns:
Caoba, Roure, Pi, Auró, Noguera, Cirerer
L'entarimat de caoba és potser un dels més costosos i el que brinda el major colorit. Alguns dissenys inclouen diferents tipus de fustes que agreguen tonalitats exòtiques al terra. Alsentarimats moderns s'usen làmines de bambú.

ENTARIMAT DE FUSTA DE CAOBA
LA FUSTA A L’INDUSTRIA
La fusta es fa servir per fabricar mobles, en aquesta llista podem trobar les fustes més utilitzades per fabricar-los:
Noguer
Roure
Cirerer
Faig
Alzina
Banús
Castanyer
Om
Olivera
Entre els tipus comercials de fusta més valorats comercialment cal destacar:
Aiús
Caoba
Lauan
LimbaMelis
Meranti
Ocumé
Sapel·li
Sipo
Virola
Aquestes fustes es fan servir per tot tipus de mobles o d’elements decoratius.




Un altre aplicació important de la fusta a l’industria es la del transport, amb elements fets de fusta que ajuden al seu desenvolupament i millora com en el cas dels palets, que  és una base o plataforma de fusta  per facilitar el moviment de les càrregues que s'hidipositen, permetent de tractar-les de manera estandarditzada malgrat les diferencies de forma i volum. El palet ens permet que amb una sola eina(el toro mecanic)puguem tractar totes les carreges per igual.



LA FUSTA A LA MUSICA
Certs tipus d'instruments musicals, com ara els de la família del violí, la guitarra, el clarinet, el xilòfon i la marimba, es realitzen en la seva majoria ototalment de fusta. L'elecció de la fusta poden fer una diferència significativa a les qualitats de to i ressonància de l'instrument, hi han fustes acústiques amb diferents propietats, que van des de la dura i densa fusta negra africana (utilitzat per als cossos dels clarinets) a la lleugera, però ressonant picea europea  (Picea abies) (tradicionalment usat per a les caixes de ressonància...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fustes
  • La Fusta
  • Joan fuster
  • Joan Fuster
  • Joan fuster
  • joan fuster
  • Aforismes.Joan Fuster
  • Joan Fuster

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS