Futuro

Páginas: 6 (1487 palabras) Publicado: 9 de julio de 2012
“Los humanos somos aquello que de nosotros dicen nuestras imágenes (…) Entre el niño que pudo ver bisontes y caballos en los muros de su hogar y aquél que nunca los vio, hay una separación inicua. La que hoy separa a un guerrero congoleño de 7 años armado con una kalashnikov, de su coetáneo que lo está viendo en la pantalla.”

PUNT DE PARTIDA
El 2004 vaig presentar una graella (un esqueletde categories) per a l’anàlisi d’una imatge estàtica publicitària digital. Es tracta d’una eina per a l’exploració de la informació de caire visual estàtica, és a dir, no disposa de categories per a examinar la dimensió sonora o la del moviment.
El model de referència és el de la guia per a identificar una planta a partir de trets descriptius. Amb l’ajut d’un llibre d'identificació de lanatura s’arriba a classificar la planta i a conèixer la seva nomenclatura llatina. La gran diferència d’ambdós models és que així com en el camp de la natura, existia una solució correcta única, en el camp visual, aquesta no existeix. Segurament l’eina pot produir resultats diferents en funció de les catalogacions escollides per l’usuari. Així doncs, l’anàlisi d’una mateixa imatge realitzada per adiferents participants pot donar diferents resultats, o no han de perquè arribar a les mateixes conclusions. No existeix una única solució, sinó que aquesta ve determinada per les estimacions que l’interpretador realitzi. Amb l’ajut de l’eina tracem una ruta en els diferents camps proposats tot arribant a unes conclusions, a unes significacions més o menys im-/ex-plícites de la imatge.
En la sevaversió inicial es contemplaven tres fases d’aproximació. Una primera intuïtiva on es recollia la primera impressió que imprimia la imatge. Una segona anomenada aspectes formals que és la secció pròpiament d’immersió d’alfabetització visual. La darrera fase es centra en els aspectes de significació de la imatge. La graella disposava d’un annex anomenat comentaris que a modus de calaix de sastre, ésun espai reservat per a altres anotacions que cregués convenient l’usuari i que no havia trobat l’espai adient dins al graella. En el futur aquest apartat podria generar i donar-nos la pista per a afegir un nou camp en la graella.
L’objectiu principal que es va plantejar i assolir és el de dissenyar una graella d’anàlisi de la publicitat, és a dir, elaborar una matriu en la qual es facilitindiferents categories d’anàlisi de les imatges publicitàries que l’adolescent rep al navegar per la xarxa. Fomentar l’alfabetització visual a partir d’un cas particular escollit per l’usuari adolescent. L’anàlisi de la imatge proposada traça una ruta dins de la matriu i a la vegada es realitza una incursió en l’esfera visual i les seves peculiaritats. L'usuari es familiaritza doncs a partir d'un casparticular amb la nomenclatura visual.
Els altres objectius específics que es desprenien de l’objectiu principal eren:
1. Facilitar estratègies que afavoreixin una alfabetització visual.
Aquest objectiu l’assolim en la mesura en que a l’emprar la graella, treballem els diferents conceptes que aquesta proposa, com per exemple: tipologia de les angulacions, tipologia dels plans, la lleidels terços, etc.
2. Esbrinar els estereotips i els valors que fomenta el món publicitari.
Pensem que la matriu dissenyada ens permet desvetllar i fer explícits aquests estereotips i valors.
3. Despertar l'esperit crític vers la informació que rebem.
Un cop aplicada la graella i racionalitzats els valors, pensem que llavors l’usuari és més conscient de l’escala de valors que rep i a lavegada posseeix més eines per a discernir la procedència de certs valors que a vegades ens semblen innats.
4. Validar la tipologia de formes publicitàries en el mitjà xarxa.

El meta-objectiu és fer palès com els recursos visuals i les seves específiques articulacions generen unes determinades i quasi unívoques significacions. Revelar que la publicitat visual té com a finalitat encunyar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El futurismo
  • EL FUTURO
  • futuro
  • Tu futuro
  • El Futuro
  • Futuro
  • Futurista
  • Futurismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS