Galeras

Páginas: 34 (8280 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2012
LES GALERES

INDEX

1. La galera i el seu context històric
2. Galeres antigues
3.1 La navegació al mediterrani antic
3.2 Les primeres galeres
3.3 Construcció naval
3.4 Tipus de galeres antigues
3.5.1 Pentaconteres
3.5.2 Trirrems
3.5.3.1 Trirrems grecs
3.5.3.2 Trirrems fenicis
3.5.3 Quadrirrems,quinquerrems i altres rems

3. Galeres medievals
4.5 Especificacions de les galeres medievals
4.6 Flotabilitat
4.7 Estabilitat transversal
4.8 Estabilitat longitudinal
4.9 Resistència estructural
4.10 Velocitat
4.11 Autonomia
4.12 Galeres mercants medievals
4.13 Galeres al nord d’Europa
4.14 Evolució de les galeres medievals4.15.4 La galeassa
4.15.5 Galeots i fustes
4.15 Els esclaus a les galeres
4.16 Les últimes galeres
4.17 Galeres supervivents

1. La galera i el seu context històric
Una galera (del grec  γαλέα – galea), és un vaixell antic que pot ser propulsat completament mitjançant força humana (remers), utilitzat per a propòsits bèl·lics i en menor mesura de comerç. El remcom a mètode de propulsió és conegut des de, com a mínim, l’Antiga Dinastia Egípcia. Moltes galeres disposaven també de veles per utilitzar-les com a propulsió complementària en circumstàncies en que els vents eren favorables.
Probablement el primer ús que es va fer d’una embarcació com a vaixell de guerra, va ser la utilització d’un vaixell mercant com a transport de tropes o per a la pràcticade la pirateria. Aquestes embarcacions es van anar equipant per al combat, així com a la tripulació. Però aviat es va evidenciar, que les formes d’un vaixell mercant no eren adequades per a un vaixell de guerra, ja que al tenir molta mànega en comparació a la eslora, disposaven d’una velocitat y maniobrabilitat reduïdes. Així es va començar a construir vaixells dissenyats per la guerra amb formesmés esveltes, que resultaven en més capacitat de maniobra i velocitat.
Així, fa uns 5000 anys ja existien embarcacions dissenyades específicament per al combat. Cap a l’any 2000 AC, a Creta, es va començar a utilitzar un tipus de vaixell allargat, amb proa punxeguda, molt diferent del vaixell mercant arrodonit. La propulsió era a rem i la capacitat de navegació a vela limitada. A partird’aquesta galera ancestral, i durant dos mil·lennis, es va donar lloc una evolució continua d’aquest tipus de nau, la qual va ser el factor clau per al domini del Mediterrani i les rutes comercials que hi existien, per part de les potencies que van aparèixer durant aquest període.
Diversos tipus de galeres varen dominar la maquinària de guerra en el Mediterrani, des del temps d’Homer fins aldesenvolupament de les armes de foc navals, al voltant dels segles 15 i 16. Les galeres varen lluitar en les guerres de l’antiga Pèrsia, Grècia, Cartagena i Roma fins el segle 4t (DC). Després de la caiguda de l’imperi Romà, les galeres varen ser usades en menor mesura per la Marina Bizantina, altres successors de l’Imperi Romà, i els nous estats musulmans. Els estats medievals Mediterrànis, notablement lesRepúbliques Marítimes Italianes (incloent Venècia, Pisa i Gènova), van tornar a utilitzar les galeres fins que van quedar obsoletes, degut a l’aparició de vaixells de propulsió íntegra a vela i amb més peces d’artilleria. La Batalla de Lepanto (1571) va ser una de les batalles navals més grans de la història, en què les galeres van jugar el rol principal. Les galeres van continuar essentutilitzades de manera majoritària fins a l’aparició de vaixells de artilleria de costat. I van seguir sent utilitzades de manera minoritària fins a l’aparició de la propulsió a vapor.

2. Galeres antigues

2.1 La navegació en el mediterrani antic
Tal i com comentàvem en el punt anterior, les embarcacions militars antics eren una evolució directa de vaixells mercants. Així doncs en el segle XII AC...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La galera
  • La Galera
  • la galera
  • Parque el galeras
  • La galera resumen
  • galera samba
  • Pampas Galeras
  • Volcan Galeras

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS