Gametogenesi En Catalán

Páginas: 5 (1129 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2011
LA GAMETOGÈNESI:

L'ESPERMATOGÈNESI I

L'OVOGÈNESI

Pàg. 3 ........................................................................................ 1.- La gametogènesi

Pàgs. 4 i 5 .................................................................................. 1.1- L'espermatogènesi

Pàg. 6 i 7 ...................................................................................1.2- L'ovogènesi

Pàg. 8 i 9 ................................................................................... 2.- Diferències i similituds entre

l´espermatogènesi i l'ovogènesi

Pàg. 10 ...................................................................................... 3.- Bibliografia

1.- La gametogènesi

La gametogènesi és el procés de formació, desenvolupament i maduració deles cèl·lules sexuals. Es duu a terme mitjançant la meiosi; per tant, hi tindrà lloc una sèrie d'esdeveniments cel·lulars, com la divisió, proliferació i diferenciació de les cèl·lules.
La seva finalitat és la producció de gàmetes o cèl·lules fecundants que tinguin un nombre haploide (n) de cromosomes, en lloc d'un nombre diploide (2n) propi de l'espècie, i així complir la llei de la constàncianumèrica dels cromosomes.

Hi ha dos tipus de gametogènesi, segons el lloc on es dugui a terme. Si es produeix en l'aparell reproductor masculí, s'anomena espermatogènesi; si, pel contrari, es produeix en l'aparell reproductor femení, s'anomena ovogènesi.
Ara aprofundirem més en aquests dos processos.

1.1- ESPERMATOGÈNESI

En la espècie humana, el mascle comença l'espermatogènesi a lapubertat i es prolonga fins la seva mort. Es produeix als testicles i, especialment, als tubs seminífers (tubs de parets gruixudes trobats dins dels testicles que poden arribar als 70 cm de llagada), lloc on es troben les cèl·lules sexuals primordials que donaran lloc a les espermatogònies que iniciaràn tot el procés.
Se´n diferencien tres fases importants i té una durada aproximadament de dos mesos.Fase Proliferant: Té una durada de 16 dies. En aquesta fase les espermatogònies (les quals contenen 46 cromosomes) es divideixen mitòticament de manera constant originant espermatogònies tipus A i B. Les espermatogònies tipus A continuen proliferant mitòticament per donar lloc a noves espermatogònies, i les tipus B esdevenen espermatòcits de primer ordre o primaris que entraran en meiosi.Divisió Meiòtica o Meiosi:A l’inici de la meiosi, els espermatòcits primaris pateixen la primera divisió meiòtica o reduccional, obtenint així els espermatòcits secundaris, que ja tenen una dotació cromosòmica haploide. Els espermatòcits secundaris entren a la segona divisió meiòtica (sense duplicació de l'ADN) donant lloc a les espermàtides, que contenen una dotació cromosòmica haploide tantpel que fa a cromosomes com a cromàtides.
De 25 dies de durada aproximadament.
Espermiogènesi:És la darrera fase de l’espermatogènesi i dura 33 dies. Les espermàtides entren en un procés de diferenciació cel·lular en el que pateixen importants canvis morfològics, citoplasmàtics i nuclears per acabar convertint-se en espermatozoides madurs o adults. Són els que, més endavant, fecundaranl'òvul.

En els tubs seminífers també es troben les cèl·lules de Sertoli; la superfície de les quals envolten els espermatòcits, espermàtides i els espermatozoides que encara han de madurar. Per tant, les cèl·lules de Sertoli també s'anomenen cèl·lules nodrisses ja que els nodreixen i els donen suport.
Una de les seves funcions és eliminar la major part del citoplasma de les espermàtides per talque el cap de l'espermatozou sigui compacte i que més endavant es pugui formar la cua.

1.2- OVOGÈNESI

En les femelles, la gametogènesi s'anomena ovogènesi i ja comença quan només són un embrió. A la anomenada etapa prenatal, es produeix un determinat nombre d'oogonis als ovaris per mitosi. Aquest nombre d'oogonis és el que permet determinar el nombre màxim de cèl·lules germinals que una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS