Gandhi

Páginas: 9 (2011 palabras) Publicado: 7 de enero de 2013
Què són els vegetals transgènics?
Quan es parla d'aliments transgènics, hom es refereix a un conjunt de vegetals i cereals que han estat modificats genèticament de forma que siguin cultivats amb major productivitat. Entre aquests productes, es troben algunes varietats de blat de moro, soja, cotó, tomàquet i patata.
Hi ha a més diversos estudis entorn a cultius transgènics de meló, pruna,tabac... i fins i tot treballs amb animals com porcs transgènics.
Els éssers vius transgènics s'obtenen per la introducció de nova informació genètica en el genoma de l'espècie. És un procés similar al que realitzen diferents tipus de virus, que introduint unes determinades molècules en les cèl.lules, les infecten i fan que aquestes generin nous virus.
De fet, una de les tècniques més usades en el casde plantes utilitza el material genètic d'un virus o d'un bacteri per aconseguir la incorporació del nou codi genètic en l'organisme hoste.
Els gens
Els vegetals modificats genèticament incorporen fins a tres gens diferents: un gen de resistència a antibiòtics, un gen autoinsecticida i un gen de resistència a herbicides.
El gen de resistència a antibiòtics es un gen de marcatge que permet, enel procés de selecció en el laboratori, diferenciar els individus que han estat modificats dels que no ho han estat. Aquest gen incorpora tradicionalment informació de resistència de l'ampicilina, encara que també s'utilitzen altres antibiòtics utilitzats en medicina humana.
Actualment aquesta tècnica s'està modificant per tal d'utilitzar com a marcador un antibiòtic present a la natura i que noconstitueixi un principi farmacològic.
El gen autoinsecticida és el fonament dels vegetals transgènics. S'incorpora a les plantes la informació per a generar una toxina, anomenada toxina Bt, que elimina els insectes nocius pel cultiu modificat. Aquesta toxina ja s'utilitzava anteriorment com a insecticida, de forma que l'únic que s'ha canviat és la via de dosificació.
El gen de resistència aherbicides s'utilitza de vegades com a marcador i també com a valor afegit del cultiu en qüestió. Això permet utilitzar major quantitat d'herbicides per eliminar les plagues sense que el vegetal conreat es vegi afectat.
Investigacions dels darrers anys d'una de les multinacionals del sector, Monsanto Co., cerquen el desenvolupament d'un nova tecnologia genètica, anomenada "terminator" que pretén queels vegetals modificats genètics siguin estèrils o donin llavors estèrils. D'aquesta manera, es reduiria l'impacte sobre la biodiversitat.
Si malgrat l'oposició que aquests estudis estan rebent arreu aquesta tecnologia acaba imposant-se, seria la quarta modificació genètica incorporada als aliments transgènics.
Els pros dels vegetals transgènics
La promoció dels vegetals transgènics per partde les multinacionals del sector es recolza essencialment en dues idees: una major productivitat i la possibilitat d'acabar amb la fam al món.
Major productivitat
La incorporació de l'insecticida a la mateixa planta fa que sigui més eficient la lluita contra determinats paràsits com el corc del blat de moro, que no són combatuts de forma eficaç per la distribució d'insecticides per via externa.Això repercuteix en una major productivitat. L'experiència actual dels agricultors nord-americans situa l'augment de productivitat en un 9%, segons les empreses productores.
Més ecològic
Aquesta nova tècnica de distribució de l'insecticida representa una utilització molt més localitzada del mateix que evita que es dispersi en el medi ambient.
La fi de la fam al món
Una de les campanyes de lesempreses productores de vegetals transgènics ha estat dient que aquests podien fer que s'acabés la fam al món. No cal repetir que el problema de la fam no és de recursos sinó de distribució dels mateixos.
Els riscos dels aliments transgènics
D'entre les diferent s objeccions que es posen als aliments transgènics hi ha les següents:
Manca d'informació i de transparènci
Alguns vegetals...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gandhi
  • Gandhi
  • Gandhi
  • Gandhi
  • Gandhi
  • Gandhi
  • Gandhi
  • gandhi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS