Geografía Tema 9

Páginas: 7 (1610 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2012
EXERCICIS GEOGRAFIA
Pàgina 310
9.6. Enumera les característiques de la natalitat i mortalitat actuals a Espanya.
La natalitat, tot i que reduïda, tendeix a pujar lentament des de 1996, en què arriba a un mínim, mentre que la mortalitat té una lleugera tendència a disminuir per efecte de la vinguda d’immigració exterior. Tot i això, la mortalitat es manté relativament elevada a causa de l’altgrau d’envelliment de la població.
9.7. On es produeixen les taxes de natalitat més elevades dins l’Estat espanyol?
Es produeixen a tota la façana mediterrània i sud-atlàntica, des de Girona fins a Huelva; al centre peninsular entorn de l’àrea metropolitana de Madrid i Navarra.
9.8. Contextualitza la natalitat i la mortalitat de la població espanyola en el conjunt europeu.
La taxa de natalitatespanyola es troba en una situació mitjana en el context europeu, mentre que la taxa de mortalitat és relativament baixa dins el nostre continent a causa de l’elevat nombre de població nascuda entre els anys 1960 i 1975, i que, actualment és població adulta però que encara no ha arribat a la vellesa.
9.9. Per quines raons Espanya ha esdevingut receptora d’immigració?
Les causes immediates calbuscar-les en la demanda de mà d’obra deguda a l’evolució positiva de l’economia espanyola des de 1995 fins al 2007 i en el buit demogràfic causat per la baixada continuada de la natalitat que s’enregistra a partir de 1975, combinades amb un seguit de causes externes econòmiques, polítiques i culturals, com ara l’accessibilitat des dels països africans, les crisis econòmiques de diversos païsossud-americans, el fet de compartir l’espanyol com a llengua de cultura amb els estats sud-americans, l’entrada a la UE de països de l’Europa oriental menys desenvolupats i la fixació de la residència de turistes de l’Europa occidental pel menor cost de la vida.
9.10. Quins van ser els cinc primers països de procedència de la immigració l’any 2008?
Romania, Marroc, Equador, Regne Unit i Colòmbia9.11. Enumera dos trets que consideris importants de la immigració que arriba a Espanya.
- la rapidesa amb que s’ha produït
- l’important volum demogràfic (més de 5 milions)
- la importància del re agrupament familiar
- l’important volum d’immigració procedent de països sud-americans.
9.12. Que distingeix la immigració que ha tingut espanya de la immigració de la resta de la Unió Europea?Una característica especial d’aquest procés immigratori ha estat la rapidesa. Força països desenvolupats d’Europa, com Alemanya, Suïssa, Bèlgica, França o Regne Unit, tenen importants contingents immigratoris que han anat acumulant en els darrers cinquanta anys; Espanya, tanmateix, ha aconseguit igualar i sobrepassar el percentatge de població immigrada d’aquests països en tan sols quinze anys. Desde l’any 2000 Espanya és l’Estat de la UE que està rebent més immigrants en el seu territori.
9.13. Quins efectes demogràfics ha tingut la immigració sobre la dinàmica i l’estructura de la població espanyola?
L’aportació immigratòria ha estat molt important per elevar la natalitat i el creixement vegetatiu espanyols, els quals havien arribat a nivells molt baixos a la fi del segle passat. Tambéha repercutit en un rejoveniment de la població, perquè la majoria de les persones immigrades tenen edats compreses entre 20 i 40 anys.
Pàgina 313
9.14. Quins fets han provocat l’envelliment de la població?
La gran disminució de la natalitat i de la fecunditat a partir del 1980, junt amb l’elevació de l’esperança de vida de la població, van fer que la població d’Espanya entrés en un acceleratprocés d’envelliment.
9.15. A partir de quines edats es detecta la disminució de la natalitat en la piràmide d’edats d’Espanya?
Fins a la franja d’edats de 30-34 anys és una piràmide progressiva, però, a partir d’aquesta generació, la disminució d’efectius de població és accelerada i només hi ha una recuperació en la franja d’edats d’entre 0 i 9 anys, gràcies a la lleugera recuperació de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 9 GEOGRAFÍA
  • TEMA 9
  • Tema 9
  • Tema 9
  • Tema 9
  • TEMA 9
  • 9 Temas
  • TEMA 9

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS