geografia 2n batx

Páginas: 13 (3132 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2014
Tema 5: Catalunya i Espanya en un món globalitzat
1.La globalització de l’economia
L’economia Global
Actualment estem a la societat post industrial en la qual portar les fàbriques a països poc desenvolupats pot ser un bon negoci i també, una manera de treure’s de sobre problemes laborals i activitats contaminants. L’actual sistema econòmic es caracteritza per la fragmentació i ladeslocalització de la producció, i també per l’enorme i creixent nombre d’intercanvis de tot tipus.
Lliurecanvisme política econòmica basada en el lliure intercanvi , ataca a l’existència d’impostos duaners d’importació o d’exportació i qualsevol restricció que entrebanqui la circulació de productes entre països.
Proteccionisme política econòmica dirigida a protegir l’economia d’un estat, defensant elsseus productes de la competència estrangera.
La globalització de l’economia és la integració de tota l’economia mundial en un sol sistema, dominat pel capitalisme. Comporta un augment de la interdependència entre tots els sistemes productius i una progressiva manca de capacitat de decisió de cada estat o nació sobre la seva economia.
El creixement del comerç internacional ha estat molt més ràpidque el creixement de la població mundial de béns com a conseqüència de l’obertura cap a l’exterior dels països i els seus mercats.
Interdependència econòmica no existeix cap país autosuficient, que sigui capaç de produir tot allò que necessita i sigui a més capaç de desenvolupar-se de manera aïllada i independent de la resta del sistema mundial, per això quan en una regió del món es produeixuna crisi econòmica, tota la resta del planeta, poc o molt, surt repercutit.
BRIC són els països emergents més destacats, el Brasil, Rússia, l’Índia i la Xina, els quals tenen una gran extensió territorial, una població nombrosa, elevats recursos naturals, i un important creixement econòmic.
Un dels trets principals dels països emergents és l’elevada taxa de creixement anual del PIB.
PIBanomenat producte interior brut. És el valor total dels béns i serveis produïts en un país durant un any.
El primer país europeu de la llista de les principals potències econòmiques del món és Alemanya. La UE és una de les tres grans potències mundials i la capdavantera amb l’exportació de mercaderies i serveis.
Els intercanvis en un món globalitzat
Es diferencien 2 tipus d’intercanvis: elsintercanvis amb fluxos visibles i els intercanvis amb fluxos no visibles.
FLUXOS VISIBLES: són les mercaderies, és a dir, els productes energètics, els productes agrícoles i els productes industrials.
Els productes energètics dominat per la compra i venda d’hidrocarburs. El comerç de l’energia equival a un 10% del total mundial. La major part de països importadors de petroli i derivats són païsosdesenvolupats que tenen la seva pròpia producció.
Els productes agrícolesel mercat internacional de productes ofereix: blat, civada, blat de moro, fruites, cafè, te, cacau, canya de sucre, espècies, tabac, cotó,etc. Existeixen 2 vies comercials, les exportacions de productes de països desenvolupats (cinc grans productors, generen el 90% de les exportacions de blat, ordi i civada) i els productestropicals produïts en països diversos com Brasil, Ghana, Vietnam, Costa Rica, Indonèsia,etc (només poden col·locar els seus productes en el mercat internacional per mitjà de les borses dels països més rics.
Els productes industrials són el valor dominant dins els intercanvis comercials del món, ja que sumen prop de ¾ parts del total. La XINA és la fàbrica del món, produeix tota mena de productesmanufacturats des de productes sense gaire valor afegit, fins a productes amb un alt valor afegit.
FLUXOS NO VISIBLES: són el capital i la informació.
El capital és possible adquirir i vendre productes de tota mena d’un extrem a l’altre del món , sense que les fronteres siguin un obstacle, sobretot amb els productes financers. El mercat financer és global, sempre és obert i s’hi pot accedir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Qüestions de microbiologia (2n BATX)
  • Pató 2n batx
  • helenisme 2n batx
  • Bacteris 2n batx
  • Tems 8 Kimica 2N Batx
  • Guía Para Tr 2N Batx
  • Actividades Geografía 2Ndo Batx
  • geografia 2n batxillerat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS