geografia t4

Páginas: 10 (2450 palabras) Publicado: 15 de febrero de 2014
Tema-4: Paisatge natural i medi ambient.
PAISATGE NATURAL:
Biodiversitat: Espanya té una gran biodiversitat. Ocupa el segon lloc mundial gràcies a la seva situació geogràfica, a la presencia de sistemes muntanyosos i a l’efecte refugi que té el país com a lloc d’arribada de llavors gràcies als animals que provenen del nord i del sud.
Acció antròpica: Espanya es veu molt afectada per aquestaacció perquè substitueix els boscos per conreus i l’expansió de zones urbanitzades.
Destrucció de paisatges: els incendis:
Abandonament d’explotacions agràries que fan que augmenti el bosc amb arbustos, matolls... i que hi hagi menys pastoreig.
Segones residencies en lloc boscosos: moltes d’aquestes residències han estat mal planificades.
Política forestal: s’ha optat per canviar roures i faigsper pinedes i eucaliptus, perquè creixen més ràpid.
El 97% dels incendis són provocats per l’home (Piròmans).
Paisatges vegetals:
Paisatge oceànic (regió eurosiberiana): s’estén principalment pel nord i nord-oest de la península. Zona amb influència del clima atlàntic que correspon també a zones muntanyoses com Pirineus, Serralades catalanes i sistema Ibèric. Les formacions vegetals són:boscos caducifolis (roure i faig; el roure pot estar entre els 150 i 300 anys (s’utilitza per bigues) i el faig pot estar entre els 80 i els 100 anys i s’utilitza per la fabricació de moble.
per damunt de 1600m ens trobem la landa (bruc, ginesta i ginebres), hi trobem també prats.

Paisatge mediterrani: la més extensa ja que ocupa l’arxipèlag balear i el 80% del territori de la península. Elsboscos tròpics d’aquesta regió són perennifolis (pins, alzines i sureres), també matolls (màquia, garriga i estepa).

Paisatge de les canàries (regió macaronèsica): les illes Canàries estan sotmeses a contrastos climàtics importants. Tot i ser vegetació escassa és d’una gran varietat d’espècies perquè té influència mediterrània, africana i atlàntica. En primer nivell trobem palmeres, en un segonnivell laurisilva i bruc, en tercer nivell pi i en un quart nivell ginestes i violetes.
De muntanya: a Catalunya hi ha representats els dominis de vegetació de les tres grans regions biogeogràfiques: boreoalpí, l’eurosiberià, la mediterrània.
El domini boreoalpí: localitzat per damunt de 1600m d’altitud, els territoris del Prepirineu i Pirineu, es poden dividir en dos estatges vegetals: el subalpí( pi negre i avet) i alpí (prat que ha estat cobert durant molt de temps per neu) també podem trobar un pis nival ( líquens i molses)

Unitats de paisatge a Catalunya: per diferenciar uns paisatges d’uns altres es fa servir el concepte d’unitat del paisatge (sector del territori que mostra una combinació similar de components naturals y humans i que es diferencia de les unitats de paisatgeveïnes). A Catalunya hi ha 135 unitats de paisatge, n’hi ha que tenen trets comuns i n’hi ha que presenten un contrast molt gran.
La rapidesa de les transformacions paisatgistes han posat en perill aquesta diversitat. De vegades l’acció humana és poc respectuosa amb el medi natural i es produeix una degradació o deteriorament d’alguns components del paisatge,
Alguns dels canvis més importants queexperimenten són: simplificació de vegetació, dispersió de construccions i altres elements urbans i la uniformització de les formes de vida.
El fenomen d’empobriment d ela diversitat del paisatge i la pèrdua de components destacats del paisatge s’anomena banalització del paisatge.
Com a reacció a aquestes pèrdues s’han promogut lleis que afavoreixen la conservació, la protecció i la gestió com aexemple: Observatori del paisatge de Catalunya.

REPERCUSIONS AMBIENTALS DE L’ACCIÓ HUMANA:

Impactes mediambientals de la societat:
El progrés industrial que ha experimentat la societat ha comportat importants problemes: creixement urbà descontrolat a conseqüència dels moviments migratoris, de la manca de planificació o de l’especulació urbanística. Creixement urbà dispers, generació de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • T4
  • T4
  • T4
  • Resum T4 Geografia Vicents Vives 2N Bat
  • T4 Trigonometria
  • Bacteriofago t4
  • Fago t4
  • t4 mecelemII

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS