GEOGRAFIA tema 6

Páginas: 10 (2423 palabras) Publicado: 13 de julio de 2015
GEOGRAFIA tema 6

6.1.ÀREES GEOPOLÍTIQUES I ORGANITZACIONS INTERNACIONALS

Àrea geopolítica: espai definit per unes característiques geogràfiques determinades i per un conjunt de relacions polítiques que se sustenten en aquesta base territorial.

Actualment, el mon es regeix per un sistema polític internacional descentralitzat amb diferents focus de decisió (EEUU, Xina, Índia, Rússia, Brasil iUE)
 policentrisme.

Països desenvolupats: Països que duran el segle XX van aconseguir un creixement econòmic destacat amb una economia diversificada, un bob repartiment de riqueses i uns sistemes de protecció social que han afavorit unes condicions de vida i de consum adequades per la població. Es determina x IDH.

Països emergents: Països que a finals del sXX es consideraven en vies dedesenvolupament i que actualment tenen un ràpid creixement econòmic. Disposen de grans recursos naturals i elevada producció (Brasil, Mèxic, Turquia..)

Països del centre: Aquells q formen el centre econòmic del món= desenvolupats

ORGANITZACIONS ENTRE ESTAT:

Els recursos de cada estat son insuficients per mantenir una independència econòmica i per tant busquen cooperació. Motivacions:
· Polítiques:Cooperació política: Unió Africana (UA)
· Ideologicoculturals: Organització de la Conferència Islàmica (OCI)
· De seguretat: aliances militars i de defensa mútua (OTAN)
· Econòmiques: Facilitar la col·laboració i els intercanvis econòmics. (FMI)

Segons l’àmbit territorial que abasten poden ser:
· Organitzacions mundials: Organització Nacions Unides (ONU)
Interestatal, inclou gairebé tots els estatsdel planeta.
· Organitzacions supraregionals: Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) Organització interestatal que engloba països de diferents continents.
· Organització regional: UE. Organització interestatal entre estats d’una zona concreta d’un continent.

LES ORGANITZACIONS INTERESTATALS MÉS DESTACADES:

· Grup dels set (G7) Va néixer arran la recessió global originada per lacrisi petroliera mundial del 1973. Tracten temes econòmics i polítics d’àmbit internacional. (Canadà, França, Alemanya, Japò, Itàlia, EEUU i UK) el 1998 Rússia s’hi afegeix i passen a dir-se el G8.

·Grup dels vint (G20) Fou establert el 1999 durant una reunió dels G8. Fòrum de cooperació, consulten temes relacionats amb el sistema financer internacional. Promou la discussió entre estatsdesenvolupats i emergents(G8 + Argentina, Austràlia, Brasil, Xina, Índia, Indonèsia, Corea del Sud, Mèxic, Aràbia saudita, Sud-Àfrica i Turquía) + president UE, director FMI, president Banc Mundial...

· Organització Mundial del Comerç (OMC) Creada el 1995, és l’únic organisme internacional que s’ocupa de les normes que ordenen el comerç entre els diversos estats del món. L’OMC serveix perquè els governs delspaïsos que la formen negociïn acords comercials i resolguin diferències a partir de normes pactades internacionalment. Presta assistència tècnica i cursos de formació als països en desenvolupament. En formen part 153 estats, 30 acudeixen x observar

· Organització de les Nacions Unides (ONU) va ser creada el 1945, al acabar la IIGM amb la finalitat de mantenir la pau, promoure cooperacióeconòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats d’acord amb els principis d’igualtat i vetllar pel respecte dels drets humans.
Està integrada per:
Assemblea general: s’ocupa del desarmament i la seguretat, afers socials, jurídics,etc.
Consell de seguretat: mantenir la pau i la seguretat internacionals. Tots els estats membres han de complir les decisions de Consell, menysXina, EEUU, Rússia, França i UK que tenen dret de veto.
Secretaria de l’ONU: representen internacionalment l’ONU, administren operacions pacificadores, medien en conflictes internacionals, etc.
Consell Econòmic i Social: coordina les iniciatives econòmiques i socials de l’organisme per assolir millores en el desenvolupament humà.
Tribunal Internacional de Justícia: Ressol conflictes entre estats,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Geografia Tema 6
  • Tema 6
  • TEMA 6
  • TEMA 6
  • Tema 6
  • TEMA 6
  • TEMA 6
  • TEMA 6

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS