Geografia D España

Páginas: 5 (1111 palabras) Publicado: 29 de enero de 2013
HISTÒRIA 2n BAT B

TEMA 1- EL SEGLE XVIII

A la Peninsula Ibèrica hi ha una monarquia federal, es a dir, en segons quins territoris es conserven un nivell d'independència molt gran entre ells, amb Castella i la Corona Catalanoaragonesa.
Un cop morts Ferran d'Aragó i Isabel de Castella, van casar la seva filla Joana amb el rei d'Holanda. El seu fill, Carles, va heredar la corona i va serproclamat rei.
Carles va ser rebut molt malament, perquè ell havia nascut a Holanda i al arribar a Espanya va portar el seu suport d'Holanda. Es proclama la Guerra de los Comuneros, on la burgesia castellana s'enfronta al reu Carles I, que busca el suport d'una part de la noblesa, guanyant el rei. Les llibertats i drets de Castella són suprimits. Carles d'Austria quan arribi al poder mésendavant, governarà amb els drets i llibertats dels regnes de la Peninsula, a canvi de que se'l reconegui com a rei.
Carles I es succeit per Felip II, aquest per Felip III i ell per Felip IV.
Amb el pas del temps, els reis tindràn més dificultats per governar. Quan arriba Felip IV al poder, el gran rival es França. El primer ministre espanyol, Comte duc d'Olivares, decideix que la guerra amb Françaserà per territori català. A catalunya s'ho van pendre molt malament, perquè havien de mantenir als soldats espanyols.
Els pagesos baixen a Barcelona per a que els lloguin per segar, i s'incia la guerra dels Segadors, on mataràn al representant del rei a Catalunya, el birrei.
Felip IV es succeit per Carles II, que neix amb dificultats mentals, i morirà sense descendència. A Europa hi ha moltespressions per veure qui serà el nou rei espanyol. França té interés en col·locar a la corona espanyola a un nèt del rei de França. Gran Bretanya volia evitar-ho, per la doctrina de l'equilibri de poders, que contenia que cap corona europa tingués més poder per sobre de les altres corones, per tant, dona suport a qualsevol pais que no fos França.
Hi hauràn dos candidats possibles: Felip, deFrança, i Carles, d'Austria.
Carles II fa testament abans de morir, a favor de Felip de Borbó (francés). Es proclamarà, per tant, rei Felip de Borbó. França té al sud la corona espanyola, que serà aliat seu. Felip V decideix mantenir les corts, etc. A Catalunya, el birrei que coloqui Felip, no respectarà els drets, i això comporta moltes tensions. Catalunya no reconeix Felip V com a rei, i es rumiacol·locar a Carles d'Austria, per crear problemes a Françai a Felip V. La guerra de Succeció, per tant, serà a nivell internacional.
Durant la guerra, a Carles d'Austria se li mor l'avi, per tant, pot heretar la corona d'Austria. Gran Bretanya començar a fer passos per signar la pau, entre França i la corona castellana, el tractat d'Utrecht. Per aquest tractat marxen les tropes d'Anglaterra,Gibraltar passa a formar part de Gran Bretanya, i Catalunya es queda sola davant la corona espanyola.
Gran Bretanya i la Generalitat signen el tractat de Gènova, que reflectia que si a Catalunya van maldades, la corona anglesa la protegiria i passaria a ser un territori inependent sota la seva protecció.
Les tropes espanyoles entren a Barcelona, i dos anys després, Felip V escriuen el decret de NovaPlanta, on s'aboleixen els drets de Catalunya. Un cop aprovat, la distribució de Catalunya es molt similar a la de Castella. Els Catalans intentaràn adaptar-se a les mesures imposades per felip V.
Esdevé l'Antic Règim: estaments privilegiats (noblesa i clergat) i no-privilegiats (pagesos, burgesia, petits artesans, etc...) . Els privilegiats aniràn baixant el seu nivell de vida. Elsno-privilegiats hi ha un grup molt petit i poc potent d'artesans perquè no hi ha demanda.
A nivell de Catalunya el comerç està més desenvolupat. Al segle SVIII va aparèixer un seguit d'idees conegudes com la Il·lustració. El focus principal d'aquestes idees va ser França. Es van desenvolupar les idees com la igualtat, divisió de poders (defensat per Montesquieau), sobirania nacional (Rousseau). A Espanya...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografía de españa.
  • Geografia De España
  • Geografía De España
  • I+D en España
  • Geografia de españa (la contraviesa)
  • Geografia el mapa fisico de españa
  • introducción a la geografía de España
  • Tp Geografia De España

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS