Geografia

Páginas: 2 (346 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2011
La formació recent de la Geografia com a ciència: l’aportació de les escoles clàssiques

* Què entenem per “Possibilisme”, i com s’oposa a “Determinisme”?

El Possibilisme va ser el nom al elqual es va denominar l’enfocament geogràfic i la forma de pensar originat en l’escola francesa, iniciada per Paul Vidal de la Blanche (S. XVIII-XIX) com encarregat d’organitzar l’ensenyament de laGeografia a les escoles franceses.
Aquest enfocament de la geografia es basaba en la idea de que el medi no determinaba la foma de les civilitazacions, només les condicionaba.

Es podria dir quePossibilisme i Determinisme tenen un punt d’unió en la relació directe de les civilitzacions amb el medi ambient però aquest dos enfocament s’oposen justament en com aquest medi influeix en les societats.Mentre que el determinisme condiciona la totalitat d’una civilització que evoluciona al medi (clara influència de Darwin), considerant al ésser humà com un ser passiu i dominat per aquest, al mateixtemps que defensa la idea de que l’home s’ha d’adaptar a les condicions imposades per el medi, el màxim defensor va ser la l’escola alemanya de geografia impulsada per Fiedrerich Raztel.
En canviel Possibilisme defèn la idea de que dos tribus o societats en el mateix medi s’adapten de forma diferent al medi, en aquest punt de vista es te en conta l’essencia de l’esser humà, la seva cultura ien termes generals la socio-antropologia de la civilització, es a dir l’home s’adapta al medi interaccionant amb ell.
Com va defensar Vidal l’home es un ésser actiu que pateix la influència delmedi, actuant sobre aquest i transformant- l’ho. Em podríem dir que Possibilisme aproxima l’home a la natura.

Fonts d’informació consultades:

1. Apunts de Geografia Humana Bloc 1, 2
2.Albet,A; Garcia, Ramón, MD (1999) “ Escoles de Pensament Geogràfic”a : Pallarès, M; Tulla, AF (coord) Geogràfia General (Barcelona Universitat Oberta de Catalunya)
3. www.wikipedia.com: enciclopedia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografía
  • Geografia
  • Geografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS