Geografia

Páginas: 7 (1594 palabras) Publicado: 30 de diciembre de 2014
Tema 13: Un món globalitzat (Geografia, Ed. Vicens Vives)
LÈXIC
0
globalització o mundialització (de l’economia): Un procés pel qual les economies regionals, les societats i cultures s'han integrat a través d'una xarxa mundial de comunicacions, del transport i del comerç.
4
territori (o país) central* o desenvolupat (abans: Primer Món): Són aquells països que han aconseguit un alt graude desenvolupament humà.
territori (o país) perifèric* o subdesenvolupat o Tercer Món: S’utilitza per referir-se a països subdesenvolupats o en vies de desenvolupament.
territori (o país) semiperifèric emergent: Països que no són grans potències però que tenen un reconeixement econòmic o industrial, com per exemple la Xina o Brasil.
comerç just: és una forma alternativa de comerç que té comobjectiu canviar les relacions comercials entre els països rics del Nord (els consumidors) i els països empobrits del Sud (els productors).
condonació (del deute): És l'acte jurídic mitjançant el qual una persona que és creditora d'una altra decideix renunciar al seu dret enfront de l'altra, alliberant del pagament el deutor. Els deutes tributaris només podran condonar-se en virtut de llei i en laquantitat i amb els requisits que en aquesta es determinin
6
sistema econòmic: És un mecanisme o institució social que organitza la producció, distribució i consum en el benefici d'una societat particular.
sistema global (mundial) o sistema mundial (capitalista)
acció*:  títols de propietat d'una part del capital d'una empresa, una Societat Anònima.
capital productiu: Tot tipus d’actius(immobles, maquinària, tecnologies...) que participen en l’activitat econòmica i mercantil d’un negoci.
capital financer: El capital financer és la fusió del capital d'origen del mercat financer i bancari amb el capital industrial, agrícola i comercial.
borsa (de valors): és la part més important del mercat de valors, un mercat on es compren i venen valors mobiliaris com araaccions, obligacions,i derivats sota la llei de l'oferta i la demanda
especulació financera: és una acció financera que no promet seguretat de la inversió inicial junt amb el retorn en el suma
mercat financer: És l’espai on es realitzen els intercanvis d’instrument financer i es defineixen els preus.
liberalització dels mercats financers:
monopoli: és una situació de privilegi legal o fallida de mercat en la qual, pera una indústria que té un producte, un bé, un recurs o un servei determinat i diferenciat, hi ha un productor (monopolista) oferent que té un gran poder de mercat i és l'únic de la indústria que el posseeix.
Oligopoli: Un oligopoli és un tipus de mercat de competència imperfecta, que es caracteritza per tenir pocs oferents i molts demandants, un producte homogeni (no diferenciat)o heterogeni (existeixen marques, dissenys diferents... diferenciació del producte), informació imperfecta (no hi ha transparència de preus) i barreres d’entrada
oferta pública d’adquisició (OPA): L'OPA té lloc quan una persona (oferent), pretén adquirir accions (o altres valors que puguin donar dret)
globalització social:  Els canvis radicals produïts als sistemes de producció i l'emergència de les societats dela comunicació
globalització cultural*
àrea cultural (PAU 2000): zona o regió poblada per grups de persones que comparteixen un nombre significatiud'activitats culturals, tant per compatir condicions ecològiques comunes com pel contacte cultural prolongat.
7
geopolítica
G-7 (G-8 o G-7+1) o grup del 7: El Grup dels vuit, o G8 o Grup dels set més Rússia, està integratpel Canadà, França, Alemanya, Japó, Itàlia, els Estats Units, el Regne Unit i Rússia. El G8 organitza una cimera anual de caps d'estat per a discutir sobre temes econòmics i polítics.
moviment antiglobalització*
8
organització internacional o interestatal:
organització (o institució) supranacional2
Organització de les Nacions Unides (ONU): és una organització intergovernamental mundial, creada per la Carta de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografía
  • Geografia
  • Geografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS