geografia

Páginas: 9 (2219 palabras) Publicado: 25 de enero de 2015
Geografia TEMA 1
1. El territori espanyol
1.1 Situació i Relleu de la Península Ibèrica.
Els territoris espanyols sumen un total de 500.000 km2, tenint en compte la zona peninsular i els arxipèlags, a més de Ceuta i Melilla. Comparteix la península amb Portugal, Andorra i Gibraltar. És el tercer major país de la UE, darrera de França i Ucraïna. Els seus límits són, pel nord, el Mar Cantàbrici França, pel Sud, el Mar Mediterrani, per l’Est, el Mar Mediterrani, i per l’Oest, l’Oceà Atlàntic i Portugal. Destaca la llargària de les costes, de casi 6.000 km. Espanya prové de Hispania, nom romà.
El relleu peninsular presenta una sèrie de trets fonamentals. La península és un gran quadrilàter unit al continent per l’Istme dels Pirineus. És la part més meridional i occidental d’Europa, i estroba a la zona temperada de l’hemisferi nord. Un tret característic és la seva forma massissa, amb costes generalment poc articulades. També ho és la seva elevada altitud mitjana, (d’uns 660m de mitjana, només superat a Europa per Suïssa), que es deu a l’existència de la Meseta central a més de per l’abundància de muntanyes. Aquesta Meseta està dividida en la submeseta Nord, i la submeseta Sud,que alhora està rodejada per serralades i depressions. També hi ha una disposició perifèrica del relleu peninsular a causa de la gran distància que hi ha entre l’interior de la península i la seva costa.
2. Formació geològica del relleu peninsular.
a) Era primària o Paleozoica. De fa 230 als 570 milions d’anys enrere. L’esdeveniment geològic que va tenir lloc va ser l’orogènesi herciniana, queva generar el Massís Ibèric o Hespèric, i el nucli de la Meseta. Això va estar afectat per una forta acció erosiva, que va produir l’aflorament de materials antics com ara roques metamòrfiques (pissarres, granits, quarsites i esquistos), on abunda la sílice i per això s’anomenen roques silícies.
b) Era secundària o Mesozoica. De fa 68 als 230 milions d’anys enrere. L’esdeveniment geològic que vatenir lloc va ser l’erosió i la sedimentació. Es van generar sediments de gran espessor a les fosses bètiques i pirinenques, que seran els materials que afloraran a l’Era Terciària. Els sediments generats formaran les roques calcàries.
c) Era terciària o Cenozoica. De fa 1,8 als 68 milions d’anys enrere. L’esdeveniment geològic que va tenir lloc va ser l’orogènesi alpina i el xoc de la placaafricana i euroasiàtica. Això originà les serralades alpines dels Pirineus i les Serralades Bètiques, a més de l’aparició dels vorells muntanyencs de la Meseta (Serralada Cantàbrica, Serralada Ibèrica, Serra Morena. A més la fractura del sòcol de la Meseta provocà la inclinació cap a l’Atlàntic amb conseqüències en la xarxa fluvial, i l’elevació de blocs que són les serres interiors de la Meseta: elSistema Central, i els Monts de Toledo. Les accions erosives generades en aquesta era van ser les depressions prealpines de l’Ebre i el Guadalquivir, i els blocs enfonsats o conques sedimentàries del Duero, Tajo i Guadiana.
d) Era quaternària: glacialisme (Pleistocé i Holocé). De fa 1,8 milions d’anys fins a l’actualitat. L’esdeveniment geològic que va tenir lloc va ser el glacialisme i leserupcions volcàniques. Això originà la formació de terrasses fluvials i la colmatació de les conques sedimentàries del Duero, Tajo i Guadiana, i de les depressions prealpines de l’Ebre i el Guadalquivir.
3. La Meseta.
3.1 La Meseta i unitats de relleu relacionades.
És la unitat principal del relleu espanyol que ocupa l’espai central de la Península Ibèrica. Durant el moviment alpí va quedarfracturada en dos grans blocs.
Submeseta nord. Més elevada que la part sud.
Submeseta sud. Formada per dos altiplans i deparada per les Muntanyes de Toledo.
Unitats relacionades amb la Meseta:
Antic sòcol paleozoic. Forma un peneplà de pendent suau i estret que es fa més ample fins que arriba al mar.
Les conques sedimentàries. Pel costat oriental de la Meseta, l’antic sòcol es troba enfonsat i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografia
  • Geografía
  • Geografia
  • Geografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS