geoo ciuttats

Páginas: 5 (1248 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2015
4.La ciutat i les seves funcions
Hi ha alguns criteris que ens ajuden a definir quins són els trets essencials d'una ciutat i del que és urbà perquè són comuns a la majoria de ciutats , tot i que no sempre es compleixen tots alhora , perquè cada ciutat presenta unes reslitats molt diverses i complexes , com per exemple : el nombre d'habitats , la concentració de l'hàbitat , la densitat i lacontinuitat , l'activitat econòmica , la influència territorial , l'arquitectura i l'urbanisme , l'estil de vida i la concentració de funcions.Hi ha diferents tipus de funcions urbanes con per exemple : L’indicador que potser defineix millor el concepte de ciutat és el de les funcions urbanes, és a dir, el conjunt d’activitats realitzades pels habitants d’una determinada ciutat i relacionades amb laregió més o menys extensa que l’envolta. Les activitats econòmiques més representades a l’espai urbà són, en primer lloc, les del sector terciari i, en segon lloc, les del sector secundari. •La funció residencial- està relacionada a les àrees que corresponen als habitatges. Aquesta funció sol abastar tota la ciutat malgrat que cada cop és més escassa a l’àrea més central de negocis i nul·la a leszones industrials, mentre que és predominant als barris més antics, als eixamples i en àrees residencials perifèriques ocupades per polígons d’habitatges.
•La funció commercial- les ciutats canalitzen el comerç que s’estableix entre l’activitat productiva i els mercats de consum. Però les ciutats també subministren productes d’innovació tecnològic i altres serveis especialitzats (culturals,financers, polítics, administratius, sanitaris) al territori que forma la seva àrea d’influència.
•La funció industrial- el resultat de l’activitat productiva de les empreses industrials té una àrea de mercat molt més àmplia que la derivada de les funcions centrals. Malgrat que les ciutats han tendit a expulsar del seu interior les indústries, aquestes necessiten encara una sèrie de serveis que hiha dins de les ciutats, per això se solen instal·lar en polígons industrials a prop de les ciutats.
•La funció militar- aquesta funció està lligada al passat militar d’una ciutat que va ser concebuda com a plaça forta i com a refugi o base estratègica. Aquesta funció és actualment visible en algunes ciutats situades en enclaus estratègics.
•La funció política i administrativa- correspon a ciutatsque són capital d’alguna divisió administrativa. Es tracta de ciutats que concentren els serveis necessaris per a l’exercici del poder.
•La funció cultural- aquesta funció està lligada als més diversos interessos culturals: museus, festivals, congressos. Però també cal incloure-hi dues funcions força particulars com la funció religiosa, en què ciutats com Roma, Jerusalem, La Meca, Vanarassi oAmritsar són el punt de destí de pelegrinatges religiosos i la funció educativa i de recerca, que correspon a les institucions educatives, especialment rellevants com les universitats i els principals centres d’investigació.
1


4.3. Els sistemes urbans
L’existència de les relacions entre ciutat i territori dóna lloc ala creació
de xarxes urbanes .Una xarxa urbana és el conjunt de ciutats d’un territori que mantenen
entre elles relacions intenses que es manifesten a través dels moviments de població, de mercaderies o d’informació. La xarxa de transports I comunicacions és el suport físic d’aquestes relacions ciutat–territori.Com que les ciutats són diferents tant en grandària com en la quantitatde serveisque ofereixen, dins de cada xarxa urbana unes ciutats són més importants que d’altres. En conseqüència, es pot plantejar l’existència d’una jerarquia urbana*.Dins d’aquesta jerarquia es poden diferenciar ciutats que tenen influència sobre una comarca sencera i que solen denominar-se capitals de comarca. En un nivell superior es troben les ciutats que influeixen sobre diverses comarques anomenades...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Geo
  • Geo
  • geo
  • Geo
  • Geo
  • geo
  • Geo
  • Geo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS