geopolítica del mundo actual

Páginas: 8 (1890 palabras) Publicado: 21 de enero de 2015
GEOPOLÍTICA DEL MÓN ACTUAL

EL NOU ORDRE INTERNACIONAL
El lideratge dels Estats Units:
La separació de l’URSS i del bloc soviètic han convertit els EEUU en un gendarme mundial: poden intervenir militarment i reorganitzar el nou ordre internacional segons els seus interessos -> Poder militar (Però l’11S va introduir noves tensions)
El fonament islàmic:
Moviments de resistència a launiformització i l’aculturització de les societats de tradició islàmica; Han mirat cap a les tradicions autòctones, han rebutjat els models exteriors i han mostrar una ferma oposició pels valors de la cultura occidenta; Els integristes islàmics es basen en l’Alcorà i en la tradició per allunyar-se dels models de vida defensats per les lleis coràniques i de cedir davant la influència d’Occident. Sovintrecorren a la violència armada i utilitzen la creença en la guerra santa (gihad) amb la finalitat d’instaurar un Estat basat en la llei musulmana i destruir els seus enemics.
Un nou tipus de violència internacional:
-L’11 de setembre de 2001, Al-Qaida, liderada pel saudita Ossama Bin Laden va segrestar quatre avions de passatgers. Els segrestadors van fer impactar dos a World Trade Center, untercer al Pentàgon i un quart a Pennsilvània (2.986 morts). Els autors van voler humiliar la superpotència americana mostrant-ne al món la seva debilitat i fent visible que no hi havia al món cap objectiu fora de l’abast del terrorisme.
-És un nou tipus de violència internacional sorgida d’una oposició profunda dels Estats Units i a la manera com exerceixen el seu lideratge mundial.
-Lanecessitat de lluitar contra el terrorisme a canviat la política exterior nord-americana, que ha introduït dos principis: l’intrusió i la guerra preventiva. En el primer els Estats poden intervenir en uns altres amb l’objectiu de defensar uns valors determinats, com la vigència de la democràcia. El segon, pretén la realització d’atacs preventius per defensar-se (actuació militar)
Les guerres contra elterrorisme:
La intervenció a l’Afganistan
Els Estats Units va preparar una guerra contra el terrorisme: atac a l’Afganistan (País governat pels talibans) ja que amagaven a Bin Laden i no el volien lliurar, llavors van envair l’Afganistan amb l’objectiu de destruir el govern dels talibans, Al-Qaida i detenir Bin Laden.
Quan el règim talibà va caure, es van comprometre a iniciar un procés dedemocratització del país i desmantellar organitzacions terroristes. Però Bin Laden, no va ser capturat, s’havia refugiat a Pakistan.
La guerra de l’Irak
Bush va situar l’Iraq dintre de l’eix del mal, i va acusar-los de comptar amb armes de destrucció massiva i de col·laborar amb organitzacions terroristes.
Volia intervenir militarment per destruir el règim de Saddam Husayn però no va aconseguir unconcens internacional.
EEUU amb el suport britànic i aliats va intervenir. Davant la desproporció de forces i l’escassa resistència militar iraquiana, Bush va declarar la victòria nord-americana.
Van iniciar el procés de democratització. Saddam Husayn condemnat a mort. Però no van conseguir cap dels seus objectius: no es van trobar les armes, no va funcionar el procés i hi ha molta violència.També es va produir un nova onada d’atemptats terroristes: l’11 de març de 2004, un Al-Qaida va fer esclatar alguns tres de mercaderies a l’estació d’Atocha, a Madrid amb 191 morts. El juliol de 2005, un grup integrista islamista va atemptar contra el metro i la línia d’autobusos de Londres amb 56 morts.

La situació actual a l’Afganistan i a l’Irak
La situació dels dos països és descoratjadora.A l’Afganistan, l’OTAN hi ha de mantenir, sis anys després de l’ocupació, un exèrcit de més de 50.000 perquè el seu govern és incapaç de controlar la situació. A més, la desestabilització s’ha estès al Pakistan, on un règim autoritari i aliat dels EEUU és assetjat per grups islàmics que realitzen actes terroristes constants i aspiren a fer-se amb el poder.
L’Irak viu un empitjorament de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • coyunturas geopoliticas del mundo actual
  • Geopolítica del mundo actual
  • Geopolitica actuales
  • Mundo actual
  • Mundo actual
  • mundo actual
  • El Mundo Actual
  • Mundo Actual

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS