Gernika

Páginas: 5 (1014 palabras) Publicado: 27 de enero de 2015
EL GERNIKA

El Gernika és un famós quadre de Pablo Picasso, pintats als mesos de maig i juny durant el 1937, el títol del qual fa referencia al bombardeig de Gernika, fet que va ocórrer el 26 d’abril del 1973, durant la Guerra Civil Espanyola.

Fitxa tècnica del quadre
Titol: Gernika
Autor: Pablo Picasso (1881-1973)
Data: 1973
Estil: cubisme, expressionisme i surrealisme
Tècnica:oli
Suport: tela: 3,51 x 7.82 m
Localització original: Pavelló espanyol de la exposició internacional de París
Localització actual: Museu Nacional centre d’art Reina Sofia
El seu interès és expressar el dolor
Autor
Pablo Picasso:
Neix el 25 d’octubre de 1881 a Màlaga (Andalusia) Espanya
Pintor i escultor
Diverses etapes estilístiques (el període blau, rosa, cubisme i el surrealisme)Autor de moltes obres ( les més destacades son: el Gernika, les senyores d’Avignon, el sueño, els tres musics...)
Mor el 8 d’abril de 1973




Context històric
Com ja he dit aquest quadre esta basat en el bombardeig produït a un poble Basc anomenat Gernika, causat per l’aviació alemanya. En ell es van produir moltes morts innocents i molts danys materials. El fet esremuntat en el desenvolupament de la Guerra Civil Espanyola, que va començar el 18 de juliol de 1936. S’hi enfrontaven dos bàndols, el govern de la república contra l’exèrcit rebel de Franco. Mentre els soviètics ajudaven a la República, Franco obtenia ajuda d’Itàlia sota el poder de Mussolini i Alemanya sota el poder de Hitler. La aviació alemanya va ser la causant del bombardeig de Gernika pervoluntat pròpia, sense el permís de Franco. Aquests van atacar simplement per un motiu impossible d’entendre, ja que la raó de l’atac va ser per provar el foc real de l’aviació nova i el seu armament aeri per la vinguda de la Segona Guerra Mundial. Franco davant d’aquesta situació va posar l’excusa de que va ser per culpa del republicans, ja que el bombardeig el van fer en una ciutat de la seva zona.L’horror que va causar aquest episodi va ser molt dur, no nomes per el sacrifici absurd d’innocents, sinó també perquè va ser la primera vegada a l’història que s’atacava una ciutat des de l’aire.

Simbologia i característiques
Si mirem l’obra de dreta a esquerra podem observar una dona desesperada que crida del dolor dins d’una casa que s’està enderrocant i cremant. A la seva esquerrahi ha dos dones més, a la part superior s’hi pot observar una finestra per on treu el cap la primera dona, ella porta una lampara a la mà, representa la llum verdadera, que il·lumina els sofriments produïts per el desastre. A la part inferior apareix la segona dona intentant sortir de la casa arrossegant-se. En el centre de la composició es troba el cavall amb la boca oberta i la llengua en punxaque representen la excitació del fe. Just a sobre esta el sol, petit, en forma ovalada i amb una bombeta al centre, com si el fum del bombardeig hagués tapat el sol i la única font d’il·luminació fos artificial. Més a l’esquerra es troba un ocell que mou les seves ales i crida al cel com si demanes una explicació del que ha passat. Sota les potes del cavall hi ha un guerrer mort, a la seva màencara subjecta una espasa trencada.
A L’esquerra del tot podem trobar el toro que contempla l’escena sorprès i desconcentrat, i al seu cantó una imatge terrible d’una dona plorant del dolor perquè porta al seu fill en braços mentre mira al cel amb cara de dolor i de pena.


En el quadre apareixen nou símbols: sis essers humans i tres animals (cavall, toro i paloma). Aquests son els següents:Toro: representa la brutalitat i foscor. En altres quadres també pot significar un autoretrat de l’artista.

Mare amb el fill mort: Aquesta figura de mare i fill representa l’imatge de la verge Maria amb el seu fill mort als braços.

Colom: simbolitza la pau trencada, ja que esta dibuixada amb una ala trencada i el cap amunt amb el bec obert.

Guerrer mort: sosté en una mà una espasa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gernika
  • Gernika-Lumo
  • Los espacios de memoria
  • Bombardeo De Gernika
  • Bombardeo De Gernika
  • Tema 12 La transición: La consitución de 1978 y el estatuto de Gernika de 1979

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS