Gerolamo cardano

Páginas: 14 (3310 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2011
ETSEIB
ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ENGINYERIA INDUSTRIAL DE BARCELONA

Els orígens i l’evolució de l’àlgebra
2010/2011

1. INTRODUCCIÓ I JUSTIFICACIÓ DEL TEMA

He escollit Cardano per fer aquest treball bàsicament perquè va ser el que més hem va cridar l’atenció quan el vam veure a classe. Trobo interessant l’època en la que va viure, i autors com Cardano van ser el detonant del’aparició de tota una sèrie de personatges i descobriments molt importants en diversos camps de la ciència.
També trobo curiós el fet de que la fórmula de l’equació de segon grau sigui de les coses més esteses i més conegudes en el món de la matemàtica bàsica, i en canvi el mètode o algorisme de resolució de l’equació de tercer grau ni tan sols es nombri a les aules. Per això hem vaig sentir interessatper a veure com van arribar a descobrir la resolució per aquest tipus d’equacions
Finalment, trobo molt interessant la relació entre les equacions i la geometria. Cardano és un clar exemple de la estreta relació que hi havia entre les equacions i l’àlgebra en els seus orígens.

2. CONTEXT HISTÒRIC

La edat mitjana acaba històricament l’any 1453 amb la caiguda de Constantinopla per partdels otomans, donant pas a la etapa coneguda com el renaixement.
El renaixement va ser un ampli moviment cultural que es va produir a Europa occidental en els segles XV i XVI, fruit de la difusió de les idees de l’ humanisme.
El nom “renaixement” es va utilitzar perque es reprenien elements de la cultura clàssica. El terme simbolitza la reactivació del coneixement i el progrés, després de segles depredomini d’un tipus de mentalitat dogmàtica establerta a l’Europa de la edat mitjana. Aquesta nova etapa va plantejar una nova forma de veure el món en general, ja que es va qüestionar el teocentrisme medieval, substituint-se per un cert antropocentrisme.
Els màxims exponents del renaixement es troben en el camp de les arts, tot i que també es va produir una gran renovació en les ciències,tant naturals com humanes. El renaixement també va destacar per la seva activitat mercantil, industrial, arquitectònica, intel·lectual i científica. Apareix una nova relació entre l’home i la natura, que va unida a una concepció ideal i realista de la ciència. Les matemàtiques esdevenen la principal ajuda a l’art y la societat en la labor de fonamentar racionalment el seu ideal de bellesa.
Elrenaixement també va suposar una represa en l’avenç i investigació de les matemàtiques. Durant els segles que van prosseguir a Diophane no s’havien produït avenços significatius en les matemàtiques. Va ser en els segles XV i XVI quan va tenir lloc un brot sobtat d’activitat, impulsat per el descobriment xinès de la impremta, el quan va arribar a Europa el 1450, i va propulsar les matemàtiques, quehavien quedat estancades en els descobriments ancestrals.
Com s’ha comentat, la impremta va ser de vital importància per la difusió del coneixement matemàtic. La copia a ma de textos matemàtics requeria molt temps i esforç. En els temps antics, de la majoria de textos tan sols existia una copia única que es trobava a la biblioteca d’Alexandria. Aquesta es la raó per la qual tota la activitatmatemàtica va estar concentrada en un sol lloc durant uns 800 anys. Amb la impremta, els textos matemàtics van passar a estar disponibles per tot el món civilitzat, i la gent podia aprendre matemàtiques arreu del món.
En el renaixement es van dur a terme grans avenços en matemàtiques, com per exemple l’adopció de la numeració aràbiga, perfeccionament de la notació i el desenvolupament de teoria de lesequacions.

3. BIOGRAFIA

Gerolamo Cardano (Pavia, 1501-Roma, 1576). En la seva autobiografia “The book of my life” assegura que no va ser concebut de manera legítima, i que van intentar en va que la seva mare avortés utilitzant diverses medicines. Va néixer mig mort, i per reanimar-lo, li van donar un bany de vi calent. Amb aquest començar no es estrany que es digui que patia diversos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cardano
  • Cardano
  • LINEA DE CARDANES
  • Formula de cardano
  • Bicicleta Cardánica
  • traccion cardanica
  • Formula De Cardano
  • Cardano Vieta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS