Ggggggggggggg

Páginas: 7 (1747 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2011
fhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhg

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
fffffffffffffffffffffffffffffffffffh

f

ff
fhh
f
fh
hf
h
f
hffhg gggggggggd gfggggggggggggggggf gffffffffffffffffffffff gffffffffffffffffffff gfggggggf ggfdfd gggff gfgfgfgf gfgfgfgf gf gfdf
l lll llll jjjuigihyugfghvf ghvfiugyfruighvfiygifturghdfr76dfuhgdf866 gufc8yufghvfut6ytrfgh yudftyfghdf ghf8uytfrghd ghdfyudruyEl Perú (Perú en castellà, Piruw en quítxua i aimara), oficialment la República del Perú, és un país de Sud-amèrica que limita al nord amb Equador i Colòmbia, a l'est amb el Brasil, al sud-est amb Bolívia, al sud amb Xile i a l'oest amb l'oceà Pacífic. Té una geografia complexa dominada principalment per la serralada dels Andes i elscorrents del Pacífic, que el donen climes i paisatges molt variats, des d'una costa desèrtica a la puna dels Andes o a la selva tropical de la conca de l'Amazones.

El territori peruà fou la llar de la civilització del Norte Chico, una de les més antigues del món, i posteriorment de l'imperi Inca, l'Estat més gran de la Sud-amèrica precolombina. L'imperi Espanyol va conquerir el territori durantel segle XVI i hi va establir un virregnat des del qual es va governar, per un temps, tot el subcontinent. Després d'aconseguir la seva independència, el Perú va viure períodes d'inestabilitat política i econòmica, alternada amb períodes de creixement i prosperitat econòmica.

El Perú en l'actualitat és una república democràtica i representativa dividida en vint-i-cinc regions. És un país envies de desenvolupament amb un índex de desenvolupament humà mitjà i amb una elevada desigualtat econòmica. Les activitats econòmiques principals són l'agricultura, la pesca, la mineria il a manufactura de tèxtils. La població peruana, estimada en 28 milions, és multiètnica, fonamentada en els pobles indígenes, però que inclou influència europea, africana i asiàtica. La llengua principal hi és elcastellà, tot i que un percentatge significatiu de la població parla el quítxua o altres llengües ameríndies nadiues. Aquesta combinació de tradicions culturals té com a resultat una ampla diversitat d'expressions en camps com ara l'art, la cuina, la literatura i la música.
Taula de continguts
[amaga]

* 1 Etimologia
* 2 Geografia
o 2.1 Geologia i relleu
o 2.2 Climao 2.3 Hidrografia
o 2.4 Ecologia
* 3 Política i govern
o 3.1 Estructura constitucional
o 3.2 Subdivisió administrativa
o 3.3 Governs regionals
* 4 Economia
* 5 Geografia humana
o 5.1 Dinàmica de població
o 5.2 Etnografia
o 5.3 Llengües
o 5.4 Religió
o 5.5 Educació
* 6Cultura
* 7 Història
* 8 Vegeu també
* 9 Referències
* 10 Enllaços externs

[modifica] Etimologia

La paraula "Perú" deriva de Birú el nom d'un governador local que va viure a prop del Golf de San Miguel al Panamà, a mitjan segle XVI.[2] Els seus territoris, visitats pels exploradors espanyols el 1522, eren la regió més meridional del "Nou Món" que els europeus havienvisitat.[2] Quan Francisco Pizarro va explorar les regions encara més al sud, aquestes van ser designades Birú o Perú.[2]La Corona espanyola va donar al nom un estat legal el 1529 amb la Capitulació de Toledo, la qual va designar l'imperi Inca, que havien confrontat, com la província del Perú.[2] Sota el govern espanyol, el territori va adoptar la denominació del Virregnat del Perú que es va convertiren la República del Perú després de la seva independència.
[modifica] Geografia

Article principal: Geografia del Perú

El Perú es troba a la regió occidental de Sud-amèrica entre l'equador i el Tròpic de Capricorn. Té una superfície de 1.285.220 km², fent-lo en el 20è país més extens del món i el tercer del subcontinent. Limita al nord amb Equador, al sud amb Colòmbia, a l'est amb el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ggggggggggggg
  • ggggggggggggg
  • Ggggggggggggg
  • Ggggggggggggg
  • Ggggggggggggg
  • ggggggggggggg
  • ggggggggggggg
  • GGGGGGGGGGGGG

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS